Антимонопольний Комітет відвоював 20 копійок і примусив монополіста написати план

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 9.07.2009 15:26 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7547

На виконання рекомендацій Антимонопольного комітету України УДППЗ “Укрпошта” привела до економічно обґрунтованого рівня плату за послугу з приймання від населення готівкових платежів за житлово-комуніальні послуги та електроенергію.

Про це повідомив виконувач обов’язків Голови Комітету Олександр Мельниченко, повідомила прес-служба.

Зокрема, УДППЗ «Укрпошта» знизило мінімальну плату з 2 грн до 1,80 грн за надання цієї послуги за умови відсутності договорів, укладених між філіалами підприємства та виробниками житлово-комунальних послуг.

Як встановив Комітет, під час формування плати мало місце безпідставне включення підприємством до тарифу окремих витрат, безпосередньо не пов’язаних з послугою приймання платежів, що призвело до необґрунтованого завищення вартості цієї послуги.

Офіційне підтвердження зниження тарифу міститься в листі УДППЗ «Укрпошта» до Комітету № 42-17-200. Новий тариф за приймання платежів від населення затверджений наказом УДППЗ «Укрпошта» від 16.06.2009 № 600.

Крім того, реагуючи на законні вимоги Комітету, УДППЗ «Укрпошта» склало план заходів щодо припинення дій, що містять ознаки порушень конкуренційного законодавства, та зобов’язалося: по-перше, внести зміни до концепції ціноутворення підприємства, що дозволять уникнути включення до розрахунку вартості послуги витрат, не пов’язаних з її наданням; по-друге, розробити та запровадити уніфікований перелік операцій, які здійснюються відділеннями підприємства під час приймання платежів; по-третє, створити порядок визначення кількості послуг з приймання платежів від споживачів вдома та, по-четверте, встановити правила перегляду розміру комісійної винагороди, що закладається в договори із виробниками житлово-комунальних послуг.

«Дії Антимонопольного комітету України стосовно «Укрпошти» є логічним продовженням діяльності, спрямованої на наведення порядку на соціально важливих ринках товарів та послуг, якими живе кожна українська родина. Комітет забезпечив дотримання «Укрпоштою» вимог конкуренційного законодавства та в результаті зниження величини комісійної винагороди під час оплати споживачами комунальних платежів. Ми також усунули можливі шляхи для включення у ціну послуги складових, не пов’язаних з її наданням. Сподіваюся, що наслідки дій Комітету відчує кожний громадянин, який користується цією послугою», – підкреслив Мельниченко.

Замість післямови. Те, що громадяни за послугу будуть сплачувати трохи менше - звичайно, гарна справа. Проте, очевидно, що до рішення АМКУ - вони переплачували ці гроші. Очевидно, що у межах України - це чималенька сума.

Питання тільки в тому, хто її поверне громадянам? Ми вже мовчимо, про те, що штучне завищення тарифів - є кримінальним злочином, передбаченим статтею про ошукування споживачів.

Наразі ми нічого не чули про те, що доблесні правоохоронці миттю заходилися захищати конституційні права ошуканих українських громадян.

Чи нишпорити по народних кишенях в нас вже не злочин?


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.