У Ющенка з’явилися підстави подати кандидатуру Міністра оборони

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 10.07.2009 12:21 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7555

Окружний адміністративний суд Києва відмовив колишньому міністру оборони Юрію Єханурову, який оскаржував законність свого звільнення Верховною Радою.

За інформацією газети "Комерсант-Україна", рішення відмовити Єханурову в його претензіях до парламенту Суд ухвалив у четвер, 9 липня.

Рішення суду дає Президенту Віктору Ющенку всі підстави подати до парламенту подання про призначення нового міністра оборони, як він це й обіцяв зробити раніше.

У Секретаріаті Президента питання призначення нового голови Міноборони воліють не обговорювати. За словами заступника глави Секретаріату представника президента у Верховній Раді Ігоря Попова, внесення президентом відповідного подання буде "прямо залежати від дієздатності парламенту".

"Якщо парламент не може працювати, то немає жодного сенсу вносити подання. Навіщо передчасно "світити" людину, підставляти її під удари політиків і журналістів, якщо Рада не працює?", - сказав Попов.

У парламенті ж активно обговорюються тільки дві кандидатури на посаду голови оборонного відомства: начальника Генштабу-головнокомандувача збройними силами Сергія Кириченка і секретаря Ради нацбезпеки й оборони Раїси Богатирьової. Однак жодна з кандидатур не отримала схвалення всіх депутатів, пише газета.

Як відомо, Єхануров був звільнений парламентом із посади міністра оборони 5 червня – за постановою, зареєстрованою народними депутатами Валерієм Писаренком та Андрієм Кожем’якіним (обоє – БЮТ). У пояснювальній записці депутати тоді вказали, що підставою для звільнення міністра служать результати перевірки діяльності Міноборони Головним контрольно-ревізійним управлінням.

Єхануров зазначав, що автором постанови про його звільнення виступила не прем’єр-міністр, як того вимагає закон "Про Кабінет міністрів", а народні депутати. У позовній заяві він наполягав, що парламент міг його звільнити або за поданням президента, або за поданням голови уряду, погодженим із президентом, або ґрунтуючись на особистій заяві міністра про відставку.

Утім, 14 грудня 2007 року Конституційний Суд уточнив, що Верховна Рада має право звільняти міністрів оборони й іноземних справ, призначуваних за поданням президента, і без відповідного подання глави держави. Очевидно, саме це рішення КС і стало підставою для того, щоб ОАС відмовив Єханурову.

Як відомо, Президент досі не вніс на розгляд парламенту подання про призначення нового міністра оборони.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.