У Німеччині скандал: попри заборону, колишні чекісти і сексоти працюють на державній службі

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 10.07.2009 12:38 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7556

За інформацією газети Financial Times Deutschland, у німецьких держустановах працює близько 17 тисяч екс-співробітників міністерства державної безпеки колишньої НДР. Навіть в охороні канцлера є екс-агент.

Як могло статися, що екс-агент Німецької Демократичної Республіки працює в службі охорони федерального канцлера Анґели Меркель, поки незрозуміло.

Федеральне відомство кримінальної поліції (BKA) підтвердило, що колишніх співробітників "штазі" в поліції нараховується сімнадцять тисяч. Велика частина з них задіяна в поліції східнонімецьких федеральних земель.

Уповноважений з питань вивчення архівів "штазі" у федеральній землі Саксонія-Ангальт Ґергард Руден підтвердив: "Я вважаю, що це не лише можливо, це справді так. У поліції Саксонії-Ангальт, так само, як і в поліціях інших нових земель, працюють кадрові співробітники і нештатні агенти міністерства держбезпеки колишньої НДР".

Вимоги щодо повторної перевірки біографій

За законами об'єднаної Німеччини, під час прийому на роботу в державних установах, у тому числі й в поліції претенденти перевіряються на факт співпраці зі "штазі". Якщо з'ясовується, що така людина здійснювала злочинні дії або приховала свою співпрацю зі "штазі", їй відмовляють у роботі на держслужбі.

Правозахисники й деякі політики б'ють на сполох і вимагають тепер провести повторну перевірку чиновників, працівників поліції та спецслужб.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.