Сумнівний піар. Президент зажадав звітів від правоохоронців

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 10.07.2009 23:26 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7565

Президент України Віктор Ющенко наполягає на якнайшвидшому розслідуванні Генеральною прокуратурою України резонансних справ.

На цьому він наголосив сьогодні під час зустрічі з Генеральним прокурором О.Медведьком, першим заступником керівника МВС М.Клюєвим та заступником Голови СБУ В.Грицаком, повідомила прес-служба.

У зустрічі також взяла участь заступник Глави Секретаріату Президента України - Представник Президента України у Конституційному Суді України М.Ставнійчук.

Звертаючись до Генерального прокурора, Президент закликав його взяти під особистий контроль та інформувати про хід розслідування трьох кримінальних справ:

порушеної за фактом насильницької смерті 16 червня ц.р. В.Олійника у Голованівському районі Кіровоградської області;

порушеної за фактом загибелі 29 червня ц.р. підлітка І.Заріцького у Миколаївському районі Львівської області;

порушеної за фактом бійки, що сталася 28 червня ц.р. між відвідувачами кафе у м.Марганець та внаслідок якої виникла сутичка між українцями та вірменами.

Президент звернув увагу Генерального прокурора на те, що ці справи «винятково резонансні для всього суспільства, адже у них всіх фігурує влада».

«Для Генеральної прокуратури, СБУ, міліції тест - ефективно розслідувати ці справи, довести їх до суду і відстояти в суді закон», - підкреслив В.Ющенко. Він закликав правоохоронців якомога швидше знайти В.Лозинського та здійснювати відповідно найактивнішу координаційну роботу. «Кордон закритий, злочинець перебуває в Україні. Є деяка інформація, в чиїх оселях він може знаходитися. Переконаний, що це питання декількох днів», - сказав Глава держави. О.Медведька він просить «зранку до вечора контролювати це питання». Президент наголосив, що готовий надати зі свого боку будь-яку необхідну допомогу.

Віктор Ющенко також підкреслив, що стурбований перекваліфікацією цієї справи для начальника райвідділу міліції М.Ковальського, коли сьогодні «підводиться до теми зловживання службовим положенням», а не фактично співучасті у вбивстві.

Президент також наголосив на необхідності завершення питання щодо незаконності придбання у Кіровоградській області мисливських угідь представником БЮТ В.Лозинським. Генеральною прокуратурою направлено звернення до суду щодо визнання недійсності відповідних угод.

Глава держави просить Генерального прокурора здійснити також перевірку щодо наявності ознак правопорушень у діях суддів, які приймали рішення, коли у незаконний спосіб виділяли В.Лозинському угіддя. «Вони мають за законом понести відповідальність», - сказав В.Ющенко.

«Я незадоволений темпами, я не задоволений тим, що при всіх потугах, які вжиті, В.Лозинський не заарештований, не знайдений. Допитано більше тисячі людей, кордони закриті; будь ласка, давайте відповідь, чому ця людина не постає перед судом», - заявив В.Ющенко.

Говорячи про загибель підлітка у Львівській області, В.Ющенко назвав цинічними дії місцевої міліції в цьому питанні. «Десять днів не вживалось жодних дій обласною прокуратурою. Вбито дитину, правоохоронні органи не діють. Немає ані своєчасної інформації, ані своєчасного слідства», - наголосив В.Ющенко. «Генеральна прокуратура має дати правову оцінку діям міліції», - зазначив він. Лише після втручання Президента України було розглянуто можливість порушення кримінальної справи.

Віктор Ющенко також підкреслив, що за наявною інформацією, тіло дитини зникло. «Немає тіла - немає кримінальної справи, як хтось надіється. Я вимагаю, щоб ви втрутилися. Якщо Генеральна прокуратура, СБУ на центральному рівні не втрутяться, ця справа буде захована», - наголосив В.Ющенко.

Президент також стурбований ситуацією, що склалася із розслідуванням кримінальної справи щодо вбивства у м.Марганець. «Я просив би вийти на режим щоденного інформування щодо просування також і цього слідства. Прошу Генерального прокурора зі свого боку забезпечити найприскіпливіший нагляд за дотриманням законності під час розслідування цієї кримінальної справи», - сказав Глава держави.

«Я наполягаю, щоб ми захистили людей. Злочинці повинні нести відповідальність», - наголосив Президент.

Замість післямови. Гра на почуттях людей - дуже погана гра, особливо, коли спирається на правовий нігілізм.

Відповідно до чинного законодавства, слідство у кримінальних справах є незалежним від впливу будь-яких посадових осіб, окрім, визначених законом наглядових інстанцій та судів.

Як ми не старалися, але не змогли знайти у статті 106 Конституції України, яка визначає владні повноваження Президента, контрольної функції чи зобов'язання підзвітності йому Генерального прокурора, очільників СБУ та МВС тим паче, у окремих кримінальних справах.

Більш того, стаття 62 Конституції наголошує: “Особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду. Ніхто не зобов'язаний доводити свою невинуватість у вчиненні злочину. Обвинувачення не може ґрунтуватися на доказах, одержаних незаконним шляхом, а також на припущеннях”. Отже, прямо називаючи підозрюваного, якому навіть не пред'явлено звинувачення "злочинцем", Президент, як посадова особа, прямо порушує вимоги Конституції та чинного законодавства вчиняючи прямий тиск на слідство.

Чи виконають правоохоронці незаконні накази Глави держави - інше питання.

Хоча, найстрашніше навіть не це, а те, що суспільство мовчки спостерігає це шоу. Шоу у стилі 30-х років минулого століття. Різниця тільки в тому, що тоді, за вказівним перстом чиновників, було закатовано й знищено мільйони безневинних українців. І як ми бачимо, колишній комуніст Віктор Ющенко залишається вірним комуністичним принципам й сьогодні.

Може саме тому, що у державі правлять колишні комуністи й комсомольці із партійно-господарської обойми, які вчасно переодягнулися у вишиванки, у заповідній недоторканості залишається охорона абсолютного права чиновника і бесправ'я громадянина, створена Берією-Вишинським.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.