Маленькі росіяни більше бояться власного уряду, ніж американських імперіалістів

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 14.07.2009 12:57 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7581

Росіяни почали більше побоюватися за своє матеріальне благополуччя і порівняно із минулим роком набагато менше бояться війни та загрози НАТО.

Таким є один із основних результатів дослідження, оприлюдненого у понеділок, 13 липня, Всеросійським центром вивчення громадської думки (ВЦВГД)

Як було з'ясовано у процесі опитування, головною національною загрозою росіяни вважають економічну кризу, слабку промисловість і проблеми у сільському господарстві. Про це заявили 11% респондентів. Трохи менше - 9% - стурбовані алкоголізмом, наркоманією і загальною деградацією населення.

Лише на третьому місці серед потенційних загроз росіяни називають військову загрозу з боку США, НАТО і Заходу в цілому, а також можливість Третьої світової війни (9% і 7% відповідно).

По 6% росіян вважають, що Росії загрожують тероризм, бідність, низький рівень життя населення, корупція, злодійство і бюрократизм, а також безробіття. По 5% респондентів побоюються демографічної кризи та загрози війни із Півдня, Сходу.

Ще 4% вважають, що загрозою для Росії є гарячі точки (Чечня, Дагестан та інші), а також локальні війни на території Росії. По 3% опитаних вказують на такі небезпеки, як бездуховність і відсутність культури, екологічна загроза, наплив мігрантів з інших регіонів.

Далі йдуть погрози у вигляді міжнаціональних конфліктів, націоналізму і фашизму, злочинності (по 2%). Трохи менше росіян побоюються інфляції, байдужості влади до народу, розпаду Росії, розшарування суспільства на багатих і бідних, виснаження природних ресурсів (по 1%).

Більше третині (39%) росіян важко відповісти, з якими саме загрозами може зіткнутися Росія.

У 2008 році трійка головних страхів росіян виглядала інакше: тоді на перше місце потрапила загроза війни, на друге - тероризм, і лише 4% згадали економічні труднощі.

"Взагалі алкоголізм та соціально-економічні проблеми традиційно посідають перші місця у рейтингу страхів, але минулорічне дослідження проводилося одразу після грузинських подій, тому на перше місце вийшла тема зовнішнього ворога", - прокоментував результати опитувань начальник аналітичного відділу ВЦВГД Леонтій Бизов.

Страх перед війною або тероризмом відчувається людьми дуже гостро, але недовго, - зазначає соціолог. До таких самих "ситуативних" страхів, на думку Бизова, належить і образ "загрози зі Заходу", що стало актуальним у роки охолодження відносин між Росією та США.

Коли Джорджа Буша змінив Барак Обама, "загроза зі Заходу" у суспільній свідомості відступила на другий план, але її місце зайняла "загроза із Півдня": якщо минулого року лише 1% опитаних головною небезпекою Росії називав "загрозу із півдня, сходу, з Китаю ", то, судячи із даних цього дослідження, таких уже 5%.

Ініціативне Всеросійське опитування ВЦВГД було проведене 27-28 червня. Опитано 1 тис. 600 осіб у 140 населених пунктах у 42 областях, краях і республіках Росії. Статистична похибка не перевищує 3,4%.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.