Приватна компанія вперше самостійно вивела на орбіту супутник

Автор/джерело -  © Lenta.ru



Дата публiкацiї - 14.07.2009 14:33 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7583

Американська приватна космічна компанія SPACEX стала першим недержавним підприємством, якому вдалося самостійно вивести на навколоземну орбіту працюючий супутник.

Про це повідомляє Space.com.

Розроблена компанією ракета Falcon 1 ранком 14 липня вивела в космос малайзійський супутник Razaksat. Спочатку запуск з космодрому на Маршаллових островах повинен був відбутися 21 квітня 2009 року, проте був відкладений з-за побоювання, що ракета і супутник можуть виявитися несумісними по технічних причинах. Фахівці вважали, що існуюча схема розміщення супутника усередині ракети може привести до його пошкодження під час старту. Проте нічого подібного не відбулося.

Новий супутник призначений для спостережень за поверхнею Землі. З орбіти, кут нахилу якої складає 9 градусів, апарат зможе робити чорно-білі знімки поверхні з розподільною здатністю близько 2,5 метрів.

Планується, що новий апарат використовуватиметься як цивільними, так і військовими фахівцями в Малайзії.
Компанія SPACEX (Space Exploration Technology) є одній з найбільших в світі компаній, власних засобів доставки вантажів, що займаються розробкою, на орбіту. Так, ракета Falcon 1, яка використовувалася для запуску малайзійського супутника, є найлегшою з лінійки носіїв, що знаходяться в даний час в розробці.

Перші успішні випробування цієї ракети відбулися в серпні 2008 року. До цього спроби запустити ракету робилися тричі, проте кожного разу невдало.


У грудні 2008 року компанія виграла 3,5-мільярдний тендер на постачання вантажів на МКС після завершення програми шаттлів. Згідно існуючим планам, останній політ човників намічений на 2010 рік. Після цього для доставки астронавтів на космічну станцію використовуватимуться російські "Союзи", будівництво яких американська сторона вже сплатила.

При цьому NASA відмовилося купувати російські "Прогресси" для постачання станції. Здійснювати доставку вантажів на орбіту для США будуть приватні компанії SPACEX і OSC.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.