На Венері виявили сліди стародавніх континентів і вулкани

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 15.07.2009 12:47 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7588

Дані, отримані європейським зондом Venus Express, свідчать про те, що на Венері міг бути океан і відбувалися активні тектонічні процеси схожі на ті, що в даний час відбуваються на Землі.

Про це заявила група вчених з Японії, Німеччини, Франції, Британії та Італії.

Фахівці проаналізували першу карту південної півкулі Венери в інфрачервоному діапазоні. ЇЇ було складено на основі тисячі знімків, зроблених інфрачервоним приладом VIRTIS з травня 2006 року по грудень 2007-го. Потім вчені зіставили її зі знімками Venus Express, який став першим зондом, склавши карту, за якою можна судити про хімічний склад порід, оскільки різні породи по-різному випромінюють тепло.

Нові дані узгоджуються з гіпотезою міжнародних експертів, що гірські плато на Венері - стародавні континенти, які були оточені океаном.

"Це не доказ, але це відповідає нашому програмному забезпеченню. Тепер ми можемо сказати, що породи плато виглядають інакше, ніж всі інші. Вони старші", - цитує Європейське космічне агентство керівника проекту Нільса Мюллера з німецького університету Мюнстера.

Учені вважають, що ці породи відповідають земному граніту, з якого складаються континенти. Граніт формується, коли давні базальту в процесі зсуву континентів потрапляють вниз, де вони реагують з водою і знову потрапляють на поверхню під час вивержень вулканів, пояснили експерти.

"Якщо на Венері є граніт, тоді в минулому тут мав бути океан і тектоніки плит", - говорить Мюллер.

Разом з тим, він визнає, що єдиний спосіб дізнатися це, напевно, - послати туди посадковий модуль. З плином часу вода на Венері випарувалася в космос, але могла залишитися вулканічна активність. Інфрачервоні спостереження дуже чутливі до температури, однак на всіх зображеннях коливання температур не перевищують 3-20 градусів. Коливання температур від потоків лави значно перевищують ці показники.

Європейський зонд Venus ExpressХотя Venus Express не зафіксував слідів вулканічної активності в цей час, Мюллер не виключає, що вона все-таки може існувати.

"Венера велика планета, зсередини її розігрівають радіоактивні елементи. Тут повинна бути вулканічна активність не менша, ніж на Землі", - вважає він.

Дійсно, деякі області видно на карті, які утворені більш темними породами, що може вказувати на відносно нещодавню вулканічну активність. Крім того, нова карта дає астрономам новий поштовх до розуміння того, чому Венера будучи за розмірами дуже схожою на землю водночас еволюціонувала настільки по-іншому.

Як повідомлялося в червні, група астрономів, провівши комп'ютерне моделювання, прийшла до висновку, що в майбутньому Земля може зіткнутися з Марсом чи Венерою.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.