Білоруська демократія: міліцаї виховували молодь чоботами та демократизаторами

Автор/джерело -  © Хартия-97



Дата публiкацiї - 17.07.2009 15:36 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7612

Більше 50 активістів опозиції було затримано вчора, 16 липня, в день солідарності, в Мінську та регіонах Білорусі. Екзекуторами від держави були співробітники міліції і ОМОНу.

Першими у слідчого ізолятора на вулиці Володарського в Мінську були заарештовані і побиті активісти цивільної кампанії «Європейська Білорусь».

Близько 17.40 до опозиціонерів, які проводили акцію солідарності з політв'язнями біля слідчого ізолятора на вулиці Володарського в Мінську, підбігли співробітники силових структур в штатському і почали їх бити. Шістьох чоловік затягнули в автобус і відвезли в Московський РУВС Мінська. Серед затриманих -- молодіжний лідер Євгеній Афнагель, активісти «Європейської Білорусі» Олег Ладутько, Максим Вінярський, Поліна Курьяновіч, Поліна Дьякова, Володимир Кумець.

Як активісти встигли повідомити по телефону, співробітники міліції били їх навіть в самому РУВД.

«Мене почали бити ще в автобусі, коли я запитав людей в штатському, за що нас заарештували. Тоді мене сильно ударили ногою в бік. У РУВД Московського району я попросив цих людей представитися і показати документи. У відповідь нас почали бити всіх. Олега Ладутьку тягали за волосся, Максима Вінярського били по ногах, комусь порвали одяг. Співробітники РУВС ніяк на биття нас не реагували», - встиг повідомити активіст «Європейської Білорусі» Євгеній Афнагель.

Потім співробітники міліції почали проводити затримання молодіжних активістів під приводом встановлення особи. Тільки у районі Жовтневої площі було затримано близько 20 чоловік. Серед них -- активісти організації «Молоді демократи» Олександр Сергєєнко, Юрій Фабішевський, Михайло Пашкевіч, Сергій Клюєв, Олександр Степаненко.

Всі затримані були доставлені у відділок міліції на станції метро «Жовтнева».

На площі Незалежності біля Жовтневої площі в Мінську були арештовані активісти «Маладога Фронту», які вийшли туди з портретами політв'язня Артема Дубського. Були арештовані Микола Деміденко, Павло Курьяновіч, Рита Король, Дмитро Ясевіч, Артем Літвінов. Затриманих також відвезли в Московський РУВС Мінська.

На Жовтневій площі Мінська також увечері 16 липня були затримані ряд молодіжних активістів. За даними «Радиє Свабода», не менше 10. Серед затриманих - молодіжні лідери Андрій Кім і Артур Фінькевіч.

Лідер організації «Молода Білорусь» Артур Фінькевіч повідомив, що в Центральному РУВС Мінська, куди його привезли разом з рештою затриманих, його били по голові омонівці в цивільному. Били і в міліційному автобусі, і у відділенні міліції молодіжного лідера, колишнього політв'язня Андрія Кіма.

У 20.00 біля костьолу святого Йосипа, поряд з площею Свободи, омонівцямі були арештовані ще 5 активістів громадянської кампанії «Європейська Білорусь», зокрема Змітер Бородко, Василь Жаков, Павло Віноградов, Антон Мазнев, Володимир Прохоров. Опозиціонери прийшли до костьолу зі свічками, щоб помолитися за звільнення політв'язнів і за повернення храму Католицькій Церкві. Затриманих відвезли в Центральний РУВС.

На Жовтневій площі Мінська був також затриманий фотокореспондент «Бєлгазети» Вадим Заміровський. Журналіста відвезли в Центральний РУВД Мінська, не дивлячись на посвідчення співробітника газети. Міліціонери заявили, що документ нібито підроблений і змусили журналіста здати відбитки пальців. Редакція «Белгазети» підтвердила, що Заміровський дійсно є їх фотографом.

Також стало відомо, що акції солідарності були розігнані в Барановичах і Вітебську. У обох містах було арештовано близько 10 чоловік, серед яких були активісти «Європейської Білорусі», «Маладога Фронту» і «Молодих соціал-демократів».

Затриманих в Мінську активістів опозиції почали звільняти з Московського і Центрального Мінська РУВС без складання протоколів після 21.00. Багато з них, у порушення законодавства протримали у відділеннях міліції більше трьох годин.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.