На Юпітері з’явилася чорна пляма невідомого походження

Автор/джерело -  © Lenta.ru



Дата публiкацiї - 20.07.2009 12:12 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7621

Астроном-аматор Ентоні Уїзлі (Anthony Wesley) виявив в південній півкулі Юпітера чорну пляму, аналогічну тій, що утворилася після зіткнення комети Шумейкера-Леві з газовим гігантом в 1994 році.

Про це повідомляє видання Universe Today.

За словами астронома, спочатку він подумав, що перед ним один з супутників Юпітера на тлі диска основної планети. Проте положення плями не збігалося ні з одним з місяців Юпітера на момент спостереження. Окрім цього розташування супутників і форма плями показали, що вона не могла бути і тінню одного з юпітеріанських місяців.

Багато астрономів не згодні з подібним трактуванням чорної плями. За їхніми словами, вона може бути просто результатом чергової зміни погоди на газовому гігантові. Так, наприклад одна з найвідоміших деталей Юпітера - червона пляма, є насправді крупним штормом, який бушує у верхніх шарах атмосфери планети останні декілька сотень років.

За словами астрономів, щоб однозначно з'ясувати природу нових плям, необхідні тривалі систематичні спостереження газового гіганта. Зокрема, за допомогою спеціальної програми були обчислені місцеположення плями на найближчі декілька днів, щоб кожен охочий міг спробувати прийняти участь в спостереженні за новим об'єктом.

В даний час астрономи-любителі по всьому світу беруть участь в повноцінних наукових дослідженнях.

Зовсім недавно школярці з Нью-Йорка вдалося виявити унікальну тьмяну найновішу SN 2008ha - її блиск на декілька порядків нижче розрахункового. наразі фахівці не можуть пояснити низьку яскравість даного об'єкту, проте у них існує декілька гіпотез щодо цього.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.