Українській владі золото не потрібно? Чи хтось поклав на нього око?

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 20.07.2009 13:09 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7622

Єдине в Україні підприємство, що видобувало золото, рішенням Закарпатського господарського суду оголошено банкрутом.

"Закарпатполіметали" позбавили ліцензії, а отже і будь-яких шансів на інвестиції та відродження галузі.

Видобуток золота на Мужієвському руднику припинили іще три роки тому - через нерентабельність. Із запланованих 3 тон золота за шість років видобули трохи більше семисот кілограмів, розповідає колишній директор "Закарпатполіметали" Микола Гожик. А все – через застаріле обладнання: "Держава мала би вкласти в реорганізацію самої збагачувальної фабрики. Бо фабрика вилучала 50 відсотків золота, а мали, за планом комісії, вилучати 90! Розумієте, 40 відсотків просто викидали."

Зараз у підприємства мільйонні борги і занедбані шахти. Близько 400 фахівців третій рік у вимушених відпустках. Та замість того, аби інвестувати кошти і відродити золоторудник, його оголошують банкрутом, каже Микола Гожик. Фахівець вважає, це суперечить українським законам: "Неможливо зробити банкрутом підприємство, де частка держави 93%, але факт є факт. Більше того, в компанії забрали ліцензію на видобування золота."

Керівництво руднику закликає уряд зупинити процедуру банкрутства

Така ситуація навколо рудника відлякала потенційних інвесторів, нарікає директор "Закарпатполіметали" Василь Василинець. Він пропонує припинити процедуру банкрутства, повернути підприємству ліцензію і розпочати пошук нового інвестора. У цьому сподівається на допомогу Кабміну.

Тим часом, фахівці переконані, що банкрутство рудника - не банальна безгосподарність, а спровокований кимсь скандал. І поки пани на Печерських пагорбах ділять ще не добуте золото, селяни в Мужієві п’ють воду, в якій кадмій перевищує норму в сотні разів, та їдять городину, вкрай перенасичену важкими металами. Усе це стікає до них з тисяч тон рудних відвалів, які височіють просто неба і за які тепер ніхто не відповідає.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.