Томенко наполягає: у вишах не повинно бути пільговиків

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 27.07.2009 16:28 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7638

Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко вважає, що Міністерство освіти та науки за результатами вступної кампанії повинно провести розширену колегію за участю представників вузів та запропонувати парламенту законодавчо врегулювати проблеми проведення зовнішнього тестування.

Про це повідомила прес-служба парламенту.

За словами Томенка, вищі навчальні заклади та абітурієнти стали заручниками політичного протистояння довкола проведення зовнішнього тестування. Він зауважив, що опозиція, зокрема, Партія регіонів всіляко виступала проти законодавчого врегулювання процедури проведення зовнішнього тестування, внаслідок чого, відповідний законопроект був ухвалений лише в першому читанні. "При оптимальності самої ідеї зовнішнього тестування низка принципів його проведення не витримує жодної критики", - сказав він.

Томенко переконаний, що потрібно здійснити непопулярні кроки та ухвалити рішення, яке б унормувало вступ до вищих навчальних закладів ряду пільгових абітурієнтів. «Тому потрібно радикально скоротити кількість пільгових категорій по вступу до ВУЗів. У тих пільгових категорій, що залишаться, цей пільговий фактор має бути не основним, а додатковим» - сказав він.

Віце-спікер пояснив це тим, що зловживання з боку пільгових категорій абітурієнтів призводить до того, що всі бюджетні місця на престижні спеціалізації практично розподіляються між ними. М.Томенко зауважив, що тимчасовим виходом з цієї ситуації є рішення Міністерства освіти та науки про збільшення кількості бюджетних місць. «Пільговий чинник має стати лише додатковим, а не основним фактором, - сказав він. - Крім того, на сьогодні у учнів немає зацікавленості ні в отриманні якомога вищого середнього балу атестату, ні у навчальній активності, ні в перемогах у офіційних конкурсах, що проводяться Міністерством освіти, оскільки ці показники також не враховуються».

«Я переконаний, що середній бал атестату та перемога в таких конкурсах також мають бути додатковими факторами зарахування абітурієнтів», - сказав Томенко.

Замість післямови. Ми глибоко перконані - "дипломи за рознарядкою" мають відійти у совковське минуле. Конституція України однозначно гарантує усім громадянам рівні права. В тому числі й на отримання вищої освіти. Саме тому, ми також вважаємо, що буль-які так звані пільгові категорії студентів чи абітурієнтів суперечать конституційному принципу рівноправ'я.

Погоджуючись із думкою Томенка, ми, тим не менше, не зрозуміли, якій зміст він вкладає у "додаткові фактори зарахування абітурієнтів"? Чи не є це різновидом тих самих совкових пільг, завдяки яким виші щорічно штампують сотні неуків із дипломами?

До речі, на скільки нам відомо, сам Томенко закінчив столичний унівеситет, як пільговик: воїн-інтернаціоналіст.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.