У Нікополі відкрили пам’ятник Несторові Махну

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 29.07.2009 18:09 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7655

Відкриття пам’ятника Махнові в Нікополі присвятили до роковин смерті “батька”: 75 років тому він помер в еміграції в Парижі.

Пам’ятник встановили на території одного з підприємств, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Сам монумент виглядає так: Махно на тлі коня, що скаче, у військовій гімнастерці, папасі, дивиться вдалину із серйозним і спокійним виразом обличчя. Зі зворотного боку викарбувано обриси тачанки й назви міст, звільнених від білогвардійців і більшовиків махновцями, – Катеринослав, Перекоп, Нікополь.

Пам’ятник зроблений із кримського вапняку, на його створення у скульптора Віктора Сараєва пішов місяць.

Пам’ятник Несторові Махну стане початком реалізації ідеї зі створення в Нікополі історико-культурного комплексу, присвяченого землякам і великим людям, які бували в місті. Поряд мають з’явитись пам’ятні знаки письменникові Володимиру Короленку, композиторові Сергію Прокоф’єву, літературному героєві Остапу Бендеру, прототипом якого, ймовірно, був нікопольчанин Осип Шор, краєзнавцеві Павлу Богуну.

Революційно-повстанська армія Нестора Махна зайняла Нікополь 4 жовтня 1919 року після боїв з білогвардійцями. Узяття Нікополя мало стратегічне значення – саме тут були зосереджені великі запаси врожаю, була переправа на Лівобережжя.

Нікополь став однією з баз повстанської армії: Махно неодноразово виступав перед нікопольчанами, пояснюючи завдання своїх формувань. У Нікопольських госпіталях перебувало близько 15 тисяч поранених і хворих на тиф повстанців. Зараз на території міста є три братські могили, у яких поховані понад 12 тисяч махновців.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.