Рекорд з вишиванками у Рівному

Автор/джерело -  © "Аратта-Україна"



Дата публiкацiї - 26.08.2006 13:31 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=766

24 серпня в Рівному з ініціативи рівненської ФМ-радіостанції «Трек» і за участю “Книги рекордів України” пройшла акція “Вишитий рекорд-2006”. З 12.00 до 15.00 на майдані Незалежності Рівного зібралося 3298 небайдужих до народних традицій людей у вишиванках – і старі і малі.

Фото BBCUkrainian.com

Серед них були навіть маленькі козаки у візочках і група людей з Донеччини.

Як повідомив УНІАН учасник акції, народний депутат України Микола ТОМЕНКО, цей рекорд був офіційно зареєстрований. Депутат наголосив, що “вишиванка як символ українськості” повинна нагадувати і суспільству, і владі про українські цінності і власні корені. А цей рекорд мусив би спонукати всіх до того, що Україна повинна йти в Європу з власними традиціями, щоб не розчинитися там серед інших країн.

Представник національного проекту «Книга рекордів України» Ігор Підчібій вважає, що не бачив красивішого і патріотичнішого рекорду. Для офіційної реєстрації рекорду необхідно було виконати певні вимоги. Згідно з ними створили спеціальну комісію, у складі якої були етнографи та працівники музею. Вони слідкували за «справжністю» вишиванок – футболки з намальованим орнаментом не враховувалися.

За словами етнографів, подія мала важливе значення для них, адже тут були і найдорожчі в Україні сорочки, і одяг, виготовлений українцями Аргентини. Траплялися також сорочки, вишиті ще до Другої світової війни, і навіть у 19 столітті.

Завідувач відділу етнографії Рівненського обласного краєзнавчого музею, член комісії Алла Українець каже, що нині існує близько ста технік вишивання. Найскладніша – вишивання бісером, притаманне майстриням Буковині. Таку вишиванку можуть виготовляти протягом року. Над звичайною потрібно працювати кілька місяців.

За матеріалами ВВС і Оглядача


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.