Відвідання солярію підвищує ризик виникнення ракових захворювань на 75%

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 30.07.2009 04:41 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7663

Прийняття штучних сонячних ванн є однією з головних причин виникнення ракових захворювань. Про це повідомляється в дослідженні Міжнародного агентства з вивчення раку (IARC).

"В багатьох розвинених країнах широко поширено, особливо серед молодих дівчат, використання приладів, що випромінюють ультрафіолетове світло.

Порівняльний мета-аналіз показав, що ризик виникнення меланоми шкіри підвищується на 75% при використанні до 30 років пристроїв штучної засмаги", - наголошується в доповіді Міжнародного агентства з вивчення раку, повідомляє британська Guardian.

Крім того, як показали дослідження, відвідини солярію можуть також підвищити ризик виникнення рідкісного виду раку - меланоми сітківки ока.

Таким чином, солярії виявилися в першій - найвищій - категорії "небезпечних для людини канцерогенних чинників", склавши компанію курінню, парам азбесту і бензину, газоподібній хімічній речовині формальдегіду і вірусу Епштейна-Барра.

З того часу, як у світі стала модною штучна засмага, рак шкіри значно "помолодшав". Наприклад, сьогодні у Великій Британії меланома діагностується в основному у двадцятирічних дівчат, хоча раніше ця недуга виявлялася у людей старше 75 років.

Міністерство охорони здоров'я Великої Британії, ознайомившись з даними дослідження, вже заявило, що має намір переглянути свою позицію відносно застосування соляріїв з косметичною метою.

Міністри, як відзначає газета, швидше за все, введуть певні обмеження на їх використання в країні. "Солярії можуть бути небезпечними - ми повинні гарантувати, щоб ті, хто користується ними, знаходилися в безпеці" - - відзначив в інтерв'ю виданню представник Мінохоронздоров'я.

Британська організація по вивченню онкологічних захворювань на початку 2009 року повідомила, що розповсюдження соляріїв призвело до рекордного збільшення числа випадків виникнення меланоми - понад 10 випадків на рік. Як повідомляє ВВС, в цілому за останніх 30 років кількість випадків раку у Великобританії збільшилася більш ніж в 4 рази.

У червні 2009 року парламент Німеччини схвалив закон, що забороняє людям, що не досягли 18-річного віку, відвідувати солярії. За даними місцевих дерматологічних організацій, близько 4 млн. неповнолітніх німців регулярно загоряє в соляріях.

Заборона на відвідини солярію особами до 18 років діє також в штаті Каліфорнію (США). У Бельгії, Франції і Швеції, де, за статистикою, кожен четвертий дорослий житель відвідує солярій, встановлені обмеження на максимальну кількість випромінюваного ультрафіолета В (найбільш небезпечний компонент ультрафіолетової радіації).


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.