Москва висилає українських дипломатів чисто по-совковому

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 30.07.2009 14:03 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7666

Перший заступник секретаря Ради нацiональної безпеки та оборони України, екс-голова МЗС Володимир Огризко називає радянською практикою вiдповiдь росiйської сторони на дiї України стосовно росiйських дипломатiв.

«Не можна порiвняти те, що вiдбувається в дiяльностi цих росiйських, так званих дипломатiв, з тим, що сьогоднi намагаються у вiдповiдь вислати з Росiї двох дипломатiв, якi жодним чином не порушили жодного положення Вiденської конвенцiї. Тобто це така собi давня, радянська, совкова, махрова практика реакцiї на абсолютно законнi дiї держави», – сказав Огризко.

За його словами, схожi скандали були свого часу i в провiдних країнах Європи. «Тобто країна, яка висилає шпигунiв, дiє вiдповiдно до Вiденської конвенцiї. У вiдповiдь висилають абсолютно безневинних дипломатiв, якi роблять свою справу», – зазначив перший заступник секретаря РНБО.

У цiй ситуацiї, за його словами, Українi слiд продовжувати дотримуватися норм Вiденської конвенцiї i забороняти на територiї країни дiяльнiсть тих людей, якi «пiд прикриттям дипломатичного статусу займаються не дипломатичною діяльністю».

«Проте, водночас, слiд розумiти, що це, безумовно, матиме вiдповiдну реакцiю iншої сторони», – наголосив Огризко.

Вчора МЗС Росії повідомило, що симетрично відповідає на дії України щодо двох російських дипломатів і пропонує українськiй сторонi достроково завершити мiсiю генерального консула України в Санкт-Петербурзi i одного з радникiв Посольства України в Москві.

МЗС України вивчає рішення Росії щодо українських дипломатів

Росiйська сторона офiцiйно повiдомила Мiнiстерству закордонних справ України про можливе вислання українського генерального консула в Санкт-Петербурзi i радника посольства в Москвi. В українському вiдомствi цю ситуацiю зараз вивчають. Про це повiдомив тимчасовий виконувач обов’язкiв мiнiстра закордонних справ України Юрiй Костенко.

За його словами, Україна дiяла щодо росiйських дипломатiв з огляду на порушення ними положень Вiденської конвенцiї 1961 року. У свою чергу, росiйська сторона не повiдомила українськiй про якi-небудь порушення з боку українських дипломатiв, зазначив Костенко.

«Про це ми не маємо нiякої iнформацiї. В iнформацiї, яку ми отримали, звинувачень немає. Завжди буває так у дипломатичнiй практицi, що це як вiдповiдь без будь-яких пояснень», – сказав тимчасовий виконувач обов’язкiв мiнiстра закордонних справ України.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.