На Львівщині закриють п’ять найбільших музеїв через борги уряду і імпотенцію парламенту

Автор/джерело -  © galinfo.com.ua



Дата публiкацiї - 30.07.2009 14:27 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7667

За два тижні 5 найбільших музеїв Львівщини – Львівську галерею мистецтв, Національний музей у Львові, Музей Пінзеля, Олеський та Золочівський замки – закриють для відвідувачів через значне зменшення постів охорони цих об’єктів.

Про це сьогодні, 30 липня, під час прес-конференції у Львові повідомив директор Львівської галереї мистецтв Борис Возницький.

За його словами, загальний борг львівських музеїв, що перебувають у державному підпорядкуванні, перед Державної службою охорони – 2 млн. грн. Ця сума набігла за період з січня цього року.

«Проблема у ставленні нашого уряду до музейних збірок. Навіть у Росії виділяються мільйони євро на музеї, фондосховища. Чому? Невже там інтелігенція сильніша? Там навіть закордон працює на збереження музейних цінностей. У нас, схоже, уряд не звик до музеїв, бо дійсно, їх в Україні майже не лишилося. В Україні знищено 80% національної спадщини», – зазначив Борис Возницький.

Своєю чергою директор Львівського національного музею Ігор Кожан повідомив, що 6 липня до музею надійшов лист від Державної служби охорони у Львівській області про розірвання договору щодо охорони об’єктів з 31 липня через заборгованість за оплату послуг.

Основною причину заборгованості І. Кожан вважає відсутність у державному кошторисі на 2009 р. графи про фінансування музеїв. «Яка держава – така й культура», – додав він.

Зі слів Кожана, від січня музейники Львова зверталися до уряду з проханням розв’язати проблему із фінансуванням. Спершу їм пообіцяли виділити кошти зі стабілізаційного фонду, що формувався в квітні. Однак грошей там також не знайшлося. У травні вийшла постанова КМУ щодо фінансування охорони музеїв. Згодом, на початку червня Юлія Тимошенко звернулася з листом до ВРУ з проханням передбачити потрібні суми. Втім, таке рішення погодив тільки комітет з питань бюджету, натомість комітет з фінансів і банківської діяльності так і не зміг зібратися до канікул.

«Гроші ніби є, але їх не можна отримати. Це повна безвихідь. Не допомогла і термінова телеграма Литвину. Ми звернулися до всіх – від Президента до народних депутатів. Але проблема залишається. Відомо, що зараз у Кабміні шукають інші джерела фінансування, щоб хоч частково проплатити борги за охорону музеїв, – наголосив І. Кожан. – На носі – розпал туристичного сезону. Якщо ми згорнемо діяльність, це також вдарить по нашому бюджету. А що далі? У мене в штаті немає сторожів. А в Законі про музеї передбачено, що охорону музеїв державного підпорядкування мають забезпечувати державні структури. Тому, мабуть, доведеться самому стерегти музейні цінності. Звичайно, ситуація виглядає, м’яко кажучи, маразматично. Хоча типово для всіх державних музеїв, бібліотек та заповідників України».

Заступник начальника Управління державної служби охорони при ГУ МВСУ у Львівській області Іван Швед сказав, що служба ще два тижні чекатиме на виплату боргів, а потім значно скоротить кількість постів охорони. Тому музеї будуть змушені припинити діяльність.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.