Ющенко відкрив Меморіал пам'яті Героїв Крутів

Автор/джерело -  © "Аратта-Україна"



Дата публiкацiї - 26.08.2006 14:12 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=767

25 серпня в селі Крути на Чернігівщині відкрито Меморіал пам’яті героїв, присвячений загибелі студентів під час захисту підступів до Києва від більшовицьких військ у січні 1918. А на розі Хрещатика й Бульвару Шевченка й досі залишається пам'ятник тому, хто послав ті більшовицькі війська на Київ.

Фото з сайту www.president.gov.ua

Як відомо, 21 січня 2006 р. Президент України Віктор Ющенко підписав Розпорядження «Про вшанування пам’яті Героїв Крут». А вчора разом з головним меценатом спорудження Меморіалу пам’яті Героїв Крутів Сергієм Тарутою урочисто відкрив його.

На початку церемонії Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет провів на місці відкриття Меморіалу заупокійну літію в пам’ять загиблих за незалежність України воїнів. А Президент України Ющенко, виступаючи на церемонії відкриття, відзначив, що бій під Крутами, в якому чисельній та озброєній армії Радянської Росії протистояли погано озброєні студенти, має стати уроком для сучасників.

Пам’ятник представляє собою насипаний пагорб висотою до 7 м, на якому встановлено червону колону іонійського ордеру висотою 10 м, що завершується тризубом із стрічками по боках (композиція герба Української Народної Республіки, який в ті часи опрацьовано художником-архітектором В.Кричевським).

Перед пагорбом встановлено об’ємну, зроблену з граніту, композицію розміром 2,4х3 м, висотою 0,5 м, на якій викарбовано хрест і зображено образ студентської шинелі, виготовленої із металу.

Президент висловив вдячність усім, хто був причетний до спорудження меморіалу, зазначивши, що українські бізнесмени знають про ці події і відгукуються на ініціативи патріотичних сил.

На відкритті Меморіалу були колишній президент Української народної республіки в еміграції Микола Плав'юк, голова Чернігівської облдержадміністрації Микола Лаврик, міністр культури та туризму Ігор Ліховий, міністр України у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко, голова Всеукраїнського товариства «Просвіта» Павло Мовчан, голова ради директорів Корпорації «Індустріальний союз Донбасу» Сергій Тарута, екс-віце-прем'єр В'ячеслав Кириленко, народний депутат Лілія Григорович. З навколишніх сіл прийшли близько 2-х тисяч жителів.

29 січня 1918 року під Крутами відбувся бій між загонами більшовиків і трьохстами київськими студентами, що виступили на захист Української народної республіки. Пізніше загиблі студенти були перепоховані на Аскольдовій могилі у Києві.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.