Справа Гонгадзе. Слідство може назвати імена високопосадовців, а може й не назвати

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 30.07.2009 15:09 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7670

Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко не виключає, що у підсумку розслідування справи про вбивство Георгія Гонгадзе може бути доведена причетність до замовлення даного злочину колишніх керівників держави і державних установ.

Про це він повідомив сьогодні на прес-конференції, відповідаючи на питання журналістів.

Луценко підкреслив, що якщо в справі затримання Олексія Пукача ніякої політики не немає, то насправді про вбивство Гонгадзе політики дуже багато. "Безумовно, тут буде політика. Політика тут буде в тому, що в ході розслідування цієї справи може бути доведена причетність до замовлення цього злочину колишніх високих керівників держави або державних інститутів", - сказав він.

Відповідаючи на уточнююче питання, колишніх або нинішніх керівників держави він має на увазі, Луценко відзначив: "Тих, хто тоді був керівниками держави або державних інститутів. Хто вони зараз... Ну, були не бувають, ви знаєте, в українській політиці - тим більше".

При цьому Міністр звернув увагу на інформацію про причетність до даної справи високих чинів МВС.

"В ході судового розгляду (у справі Гонгадзе, - ред.) були зафіксовані свідчення колишніх співробітників міліції, які зараз засуджені на великі терміни позбавлення волі, щодо причетності до цієї справи високих посадових осіб МВС, і не тільки МВС. Нагадаю, що колишній співробітник МВС, водій Пукача вказав на те, де відбувся злочин, як воно відбулося. Після цього він завіз Пукача в один з київських ресторанів, і цей, тепер уже засуджений, співробітник міліції - водій стверджує, що біля цього ресторану він також бачив службові автомобілі, якими користувалися Фере і Дагаєв", - зокрема, відзначив він.

Луценко підкреслив, що недавно цікавився у Генерального прокурора Олександра Медведька чи зафіксовано це слідством. Останній завірив керівника МВС, що зафіксоване. "Я не виключаю, що є і інші свідчення, мені невідомі. Я не виключаю, що Пукач може надати ще які-небудь свідчення щодо того, хто замовив вбивство. По-перше, хто підписав наказ, якщо такий був, або хто віддав усний злочинний наказ, хто був замовником таких дій, кому він (Пукач, - ред.) рапортував, кому рапортували ті, з ким він в ресторані "обмивав" злочин - все це повинно встановити слідство", - вважає Міністр внутрішніх справ.

Нагадаємо, після затримання генерала МВС Олексія Пукача заступник голови СБУ Василь Гріцак повідомив, що Пукач назвав замовників вбивства Гонгадзе.

Втім, наразі навколо справи Гонгадзе спостерегається більше елементів піару, ніж нормального процесу досудового слідства.

По-перше, офіційні особи ГПУ й не приховують, що порушують вимоги закону.

По-друге, вже зафіксовані факти, які в народі просто називають брехнею.

Так, одразу ж після повідомлення про знахідку фрагментів людського черепу, який офіційні чинники ГПУ без будь-яких експертиз одразу ж приписали до фрагметів тіла Гонгадзе, по гарячих слідах, журналісти 5-каналу виїхали туди, аби відзняти відеоряд для телесюжету.

Проте, із зивуванням, не виявили там ні представників правоохоронних органів, ні слідів будь-яких проведених слідчих заходів.

Про це повідомив у ефірі кореспондент "5 каналу", що побував там. Він також повідомив, що місцеві жителі не бачили сьогодні поблизу сіла Сухоліси нікого з представників правоохоронних органів.

Журналісти, що побували на місці, толерантно припустили, що представники правоохоронних органів назвали не те місце, де були знайдені фрагменти черепа.

Як повідомлялося раніше, 28 линя з'явилася інформація про те, що близько 11:00 в с. Сухоліси Білоцерківського району Київської області були виявлені фрагменти черепа, який міг належати Гонгадзе. Фрагменти були виявлені на тому місці, на яке вказав екс-керівник департаменту розвідки і зовнішнього спостереження МВС України генерал-лейтенант міліції Олексій Пукач. На цьому місці, як відзначили джерела в правоохоронних органах, прокладена дорога, там працювала будівельна техніка, тому фрагменти черепа пошкоджені. Нагадаємо, що за цією версією, нібито знайдений череп пошкодив екскаватор.

Заступник генерального прокурора України Микола Голомша заявиві, трохи згодом, коли казав, що експертиза фрагментів черепа, який міг належати Гонгадзе, призначена на 29 липня ц.р., і її проведення може зайняти 2-3 тижні, що фрагменти сильно пошкоджені, оскільки вони були знайдені в полі. "Дійсно це поле, на якому сіють, полють, проривають канали", могла працювати сільгосптехніка, додав Голомша.

Отже, винакає питання: що ж досліджують експерти?

Принагідно ми, вчергове висловлюючи здивування, можемо зазначити, що як правило, місце знахідки фрагметів тіл убитих слідством не приховується, оскільки, факт знахідки має лише процесуальне значення, але майже ніяк не впливає на розшук підозрюваного, якщо там не знайдено предметів, які можуть на нього вказувати. Тим більше, як стверджується, він знаходиться у СІЗО під надійною охороною.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.