Надання українській церкві автокефалії позбавить РПЦ половини прибутків

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 30.07.2009 22:16 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7678

За даними Академії наук України, кошти з українських приходів складають левову частку надходжень Московського патріархату.

Однією з вагомих причин відмови патріархом Московським і всієї Русі Кирилом у створенні єдиної помісної української церкви є економічний чинник.

Професор філософії і мистецтвознавства Національної академії наук України Дмитро Степовик, коментуючи позицію патріарха Кирила, нагадує, що приходи УПЦ МП складають близько половини від спільної кількості приходів Російської православної церкви і додає, що саме кошти з українських приходів складають левову частку надходжень Російської Православної Церкви.

"Схема фінансування виглядає приблизно так – спочатку кошти з приходів, у тому числі й українських, прямують у центр – до Москви, а вже потім звідти централізовано розподіляються по місцях", - пояснює Степовик.

За його словами, "у центрі - у Москві - знаходиться величезний управлінський апарат, який можна порівняти з міністерством, і на утримання якого, звичайно ж, потрібна значна сума коштів". "Внаслідок цього на місця повертається значно менше коштів, ніж відправляється в центр", - додав він.

"Враховуючи, що деякі з приходів Російської православної церкви, особливо в Сибіру і на Далекому Сході, надзвичайно бідні, Українська Православна Церква з її багатими приходами має для російського православ'я стратегічне значення", - відзначив Степовик.

Нагадаємо, Московський патріарх Кирило в середу заявив, що автокефалія Української православної церкви невчасна. "Київ – це наш Єрусалим і Константинополь – серцевина нашого життя".

На його думку, "сьогодні ідея автокефалії, радикально політизована, є реальністю лише для окремих груп українського суспільства, а не для всього народу". "Всі ці радикальні заклики до автокефалії базуються виключно на політичних аргументах", - заявив патріарх.

Церковний “прайс”


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.