Більшість росіян не вважають Сталіна рівним Гітлеру. І навіть обожнюють кривавого диктатора

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 3.08.2009 16:36 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7702

53% росіян не вважають більшовицький режим в СРСР тотожним нацистському у Німеччині.

Ікони із ліком Сталіна - не рідкість в Російських церквах

ВЦДГМ в кінці липня провів опитування 1600 росіян в 140 населених пунктах в 42 областях, краях і республіках РФ у зв'язку з прийнятою на початку липня резолюцією Парламентської асамблеї ОБСЄ, яка зрівняла СРСР і фашистську Німеччину.

З'ясувалося, що більшість росіян (53%) негативно віднеслися до резолюції.

Тільки 11% опитаних підтримали документ ПА ОБСЄ. У 21% опитаних резолюція не викликала ніяких емоцій. 15% важко що-небудь сказати про документ.

Більшість з тих, що розкритикували резолюцію належать до прихильників КПРФ (69%). Тільки 6% з них підтримали позицію ОБСЄ. 55% прихильників "Правого дєла" і "Яблука" також негативно віднеслися до резолюції, тільки 18% з них висловилися за прийнятий документ. Серед прихильників "Єдиної Росії" негативно віднеслися до резолюції - 53%, "Справедливій Росії" - 52%, ЛДПР - 51%.

Згідно з результатами опитування, 59% росіян упевнені, що ОБСЄ прийняла таку резолюцію, щоб "принизити роль Росії в перемозі над фашизмом, підірвати авторитет країни в світі". 21% опитаних вважають, що зроблене це для того, щоб "віддати данину пам'яті жертвам всіх тоталітарних режимів".

На думку члена політкомітета партії "Яблуко" Сергій Іваненко, це опитування продемонструвало ставлення росіян до Заходу, а не до сталінізму. Іваненко вважає за дивовижний той факт, що, попри все, частка людей, що вихваляють Сталіна, не позамежна.

Нагадаємо, що 3 липня Парламентська асамблея ОБСЄ прийняла резолюцію "Возз'єднання розділеної Европи: заохочення прав людини і цивільних свобод в регіоні ОБСЄ в XXI столітті". Документ підтримує ідею заснувати 23 серпня День пам'яті жертв сталінізму і нацизму. Цього дня в 1939 році був підписаний договір про ненапад між СРСР і Німеччиною - Пакт Молотова-Риббентропа.

Тоді ж російські парламентарії закликали жителів Европи не піддаватися на антиісторичні провокації. МЗС РФ, зі свого боку, надіслав в Держдуму лист, в якому рекомендував депутатам допомогти російській делегації на ПА ОБСЄ, активізувавши переговори по боротьбі з історичними фальсифікаціями.

Минулого тижня свою оцінку що відбувається дав і патріарх Московський і всього Русі Кирило (Гундяєв). Під час свого перебування на Україні патріарх заявив що неприпустимо ставити "на один рівень нацизм і сталінізм", оскільки нацизм "відрізняється своїм людиноненависництвом". Зокрема, доказом того, що сталінізм не "можна ставити на одну дошку" з нацизмом, можна вважати антигітлерівську коаліцію СРСР "с за країни, які проголошували демократичні принципи", вважає патріарх.

Після цієї заяви Українська народна партія звернулася в Генпрокуратуру України і в Службу безпеки з вимогою перевірити цей вислів патріарха РПЦ на предмет відповідності законодавству України.

Таку екзотичну агітацію можна побачити у російських містах

Втім, із огляду на позицію кремлівської пропаганди - у такому ставленні росіян до кривавого більшовицкого диктатора немає нічого надзвичайного.

Агітплакати із зображенням "вождя усіх народів" можна побачити у російських містах.

У російських церкавах - є ікони із зображенням Сталіна.

Наразі ми наводимо зображення такої ікони, яка нині знаходиться у церкві Св'ятої княгині Ольги у місті Стрельна, Леніградської області.

Настоятель храму, ігумен Євстафій Жаков розповідає, що Сталін, за церковною легендою, часто розмовляв з якоюсь «блаженною Матроною Московською». Сцена такої бесіди й зображена на виставленій в храмі іконі.

"У мене були два батька, окрім отця небесного: один - мій батько по плоті, а інший батько - це отець народів, який був строгий, який судив, який, можливо, помилявся, але який все одно був отцем моєї країни", - пояснив свою ініціативу Жаков. В те, що Сталін був атеїстом, ігумен не вірить.

Погляди настоятеля стрельнінського храму не унікальні для РПЦ. Іноді звучать навіть пропозиції зарахувати Сталіна до святих, тобто, канонізувати.

Хоча, наприклад, настоятель московського храму царя-мученика Миколи, протоієрей Михайло Ардов заявив в бесіді з журналістами: "Те, що ми бачимо по телевізору, як йдуть на якісь демонстрації немолоді жінки і чоловіки й несуть одночасно портрети Сталіна і православні ікони - знак жахливий, знак того, що люди абсолютно втратили відчуття правди, істини".

За матеріалами російських агентств


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.