Крах комуністичного раю. На підвищення тарифів українці відповідатимуть неплатежами

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 4.08.2009 12:15 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7709

Неплатежі населення за житлово-комунальні послуги охоплять всю Україну.

Такий прогноз зробив глава Асоціації теплотехнічних компаній України (АТКУ) Віталій Яковенко.

За його словами, приклад киян, що відмовляються платити за комунальні послуги з відверто і неаргументовано завищеними тарифами при збереженні низької якості послуг, пошириться по всій Україні.

Зокрема, він відзначив, що лише 24% киян сплатили рахунки за ЖКП. До підвищення тарифів населення платило близько 186 млн. грн., а після - лише 73 млн. грн., хоча міські власті розраховували отримати близько 360 млн. грн.

На думку глави АТКУ, політична складова цього бойкоту киян незначна.

«Левова частка їх незадоволення викликана невідповідністю ціни і якості послуг, що надаються, а також відсутністю альтернативи серед постачальників цих послуг і невідповідністю в розрахунках з обслуговування прибудинкових територій», - сказав він.

При цьому Яковенко наголосив, що у регіонах у разі підвищення тарифів на ЖКП населення матиме трохи інші мотивації не платити, ніж кияни.

«Підґрунтя незадоволеності в регіонах лежатиме у сфері теплопостачання і гарячого водозабезпечення. Саме ці сфери в регіонах найбільш проблемні, і саме тут не відбувається жодних змін на краще. Централізовані систем не модернізуються, вони руйнуються, стають все більш небезпечними і ненадійними, а влада продовжує нав`язувати людям ці послуги і забороняти їм самим вирішувати проблеми опалювання і гарячої води альтернативними системами», - пояснив глава АТКУ.

І за такі послуги ми мусимо платити кожного місяця?

Від “Аратти”: чи можна вирішити нагальну проблему паритету "якість-ціна" за існуючої системи надання так званих комунальних послуг?

Ми вже неодноразово наголошували, що це все одно, що побудувати вічний двигун. Бо сама система тепло- водопостачання конструктивно розрахована як на дешеве пальне, так і на і на низький ККД та величезні витрати на обслуговування самих комунікацій. До цього треба додати обов'язкову цінову складову - легальну можливість "закапування грошей" посадовцями під різними приводами, тобто банальне розкрадання.

Саме тому ми наполягали й далі наполягатимемо: держава має відмовитися від совітського рудименту і надати громадянам конституційне право обирати: чи встановлювати колективні чи індивідуальні системи тепло-водопостачання. При тому, варто врешті визнати: централізовані системи ефективні хіба що для використання залишкового тепла від технологічних процесів навколо промислових підприємств у дуже обмеженних кордонах, де втрати від транспортування незначні.

Тільки у такий спосіб ми зможемо не тільки оптимізувати витрати імпортного пального, а й вирішити проблему неплатежів, бо кожен громадянин матиме змогу платити тільки за те, що він отримав і планувати витрати на споживання тепла відповідно до своїх доходів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.