Попри кризу. NASA оголосило конкурс економічних літаків

Автор/джерело -  © Lenta.ru



Дата публiкацiї - 4.08.2009 15:22 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7714

NASA спільно з Фондом порівняльної ефективності польотів (Comparative Aircraft Flight Efficiency - CAFE) оголосили конкурс на створення найекономічнішого повітряного судна.

Літак на сонячних батареях

Про це повідомляється на сайті фонду.

Компаніям-учасникам конкурсу пропонується створити літак, що задовольняє наступним вимогам.

Під час подорожі на відстань близько 300 кілометрів, апарат повинен рухатися з швидкістю не нижче 150 кілометрів на годину. При цьому, показник ефективності (визначуваний, як кількість пасажирів, помножена на кількість кілометрів на літр палива) повинен перевищувати 83.

Наразі, зацікавленість в конкурсі висловили декілька крупних університетів і компаній, імена яких поки не розголошуються. Планується, що в конкурсі візьмуть участь літаки, що працюють на біопаливі і сонячній енергії. Відкрите змагання призначене на липень 2011 року. Компанія-переможець отримає приз в 1,5 мільйона доларів.

Для Американського космічного агентства даний проект є частиною великої програми із розробки персональних повітряних транспортних засобів (Personal Air Vehicles - Pavs). За розрахунками агентства, створення економічного PAV може привести до того, що значна частина пересувань здійснюватиметься на цих апаратах.

Подібні інженерні конкурси є популярним методом стимулювання технічного прогресу. Наприклад, компанія Google є одним з організаторів конкурсу Google X Prize. В рамках цього змагання приватним компаніям пропонується до 2012 року відправити на Луну приватний місяцехід. Головний приз - 20 мільйонів доларів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.