Завдяки метану встановлено, що на Марсі немає життя

Автор/джерело -  © Lenta.ru



Дата публiкацiї - 6.08.2009 17:15 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7738

Характер руйнування метану на Марсі практично позбавляє цю планету шансів на населеність.

До такого висновку прийшла група учених, що побудувала модель можливої "поведінки" газу.

Свої виводи дослідники представили в статті в журналі Nature. Основну суть роботи описує New Scientist.

Метан був вперше виявлений в атмосфері Червоної планети в 2003 році. На початку 2009 року наявність цього газу була підтверджена незалежною групою дослідників. Метан належить до так званих біомаркерів - речовин, присутність яких на іншій планеті істотно підвищує її шанси на населеність. До інших біомаркерів відносяться вода, вуглекислий газ і кисень.

Метан вважається за біомаркер з тієї причини, що основними його виробниками на Землі є мікроорганізми. Спостереження показали, що на Марсе метан дуже швидко руйнується. Отже, на планеті повинне існувати постійне джерело метану. Деякі фахівці припустили, що Ch4 на Марсе проводять бактерії, подібні земним.

Проте розподіл метану на Марсі є дуже нерівномірним.

Автори нової роботи вирішили побудувати математичну модель, яка б допомогла з'ясувати причини цієї дивності. Згідно з результатами роботи, спостережуваний розподіл газу може пояснюватися тільки одним способом. На Марсі повинен відбуватися якийсь процес, який руйнує молекули газу. За оцінками вчених, новоутворений метан зникає приблизно за 200 земних днів. Це в 600 разів швидше, ніж на Землі.

Метан складається з тих же хімічних компонентів, з яких складаються живі істоти. Це означає, що загадковий процес не дасть утворитися і складнішим органічним молекулам.

Найближчим часом учені планують провести детальніше вивчення розподілу метану на Червоній планеті. Не виключено, що сумний вивід є наслідком недоліку фактичних даних.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.