Україна ось-ось отримає газ не з російської труби. Символічно

Автор/джерело -  © proUA



Дата публiкацiї - 7.08.2009 12:36 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7741

Найближчим часом Мінпаленерго планує підписати меморандум з будівництва ЗПГ-терминала (зріджений природний газ)

Про це повідомив в інтерв’ю заступник міністра палива і енергетики Бурзу Алієв.

За його словами, зацікавленість у проекті вже проявили компанії SNC Lavalin International Inc. (Канада), EDS (Канада), Мitsubishi Corporation (Японія), Cilyk Holding, Gap Insaat і Sancakli Group (всі - Туреччина).

Щоб вирішити проблему проходу танкерів через протоки Босфор і Дарданелли, Мінпаленерго почало співпраця з турецькою компанією Cilyk Holding та її бізнес-партнером - Мitsubishi Corporation, які наразі будують завод зі зріджування газу в Туркменістані.

Одним із джерел газу Бурзу Алієв назвав Єгипет, нагадавши, що саме тут НАК «Нафтогаз України» має концесію на проведення розвідувань та експлуатації (проектний видобуток нафти - 18,1 млн. т, газу - 7,4 млрд. куб. м.).

На думку Бурзу Алієва, будівництво ЗПГ-терминала повинне як укріпити позицію України на переговорах з Росією, так і створити реальну альтернативу «Нафтогазу України».

«Не виключено, що структура, яка керує ЗПГ-терминалом, також отримає можливість самостійного виходу на кінцевих споживачів. В цьому випадку передбачувана окупність проекту складе близько п’яти років. Але це питання має вирішуватися на урядовому рівні», - сказав він.

За попередніми підрахунками, його будівництво коштуватиме близько EUR1 млрд. (+10-15%).

Від “Аратти”: ми вже побудували й нафтовий термінал, і нафтопровід Одеса-Броди, але при тому "забулися" побудувати танкерний флот і зрозуміти, що дешевий сир будає виключно у мишоловці.

А щоб було на заправках пальне за доступними цінами - треба, як кажуть в народі, менше красти і давати хабарів та откатів.

А для цього... Але це вже інша історія.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.