Титан виявився найбільш схожою на Землю планетою

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 10.08.2009 19:15 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7750

Затягнутий смогом супутник Сатурна Титан більше схожий на Землю, ніж будь-яке інше тіло в Сонячній системі, незважаючи на велетенські відмінності в температурних і інших кліматичних умовах, заявили вчені.

Під час детального вивчення Титану дослідники виявили на ньому гірські пасма, бархани, численні озера і вершини, в яких астрономи вбачають можливі вулкани. Як і на Землі, атмосфера на Титані, схоже, стерла сліди більшості метеоритних кратерів.

При цьому вчені стверджують, що існуючі на планеті умови зовсім не підходять для життя людини.

"Дивно, наскільки поверхня Титану нагадує земну", - говорить американський планетарний геолог доктор Розан Лопес з лабораторії в каліфорнійському Пасадене.

Титан є дуже холодною планетою: середня температура на його поверхні - в районі мінус 180 градусів Цельсія. Вода тут не існує ні в якому вигляді, крім глибоко замороженого льоду. А роль води в гідрологічному циклі на Титані виконують метан і етан - вони випадають у вигляді дощу та снігу, вони ж формують озера та річки, розповідають астрономи.

Титан - єдиний з відомих людині природних супутників, на якому є щільна атмосфера. Крім того, це єдине з відомих (крім Землі) небесних тіл, на поверхні якого існують стабільні рідкі озера.

Всі ці дані надсилає дослідникам американська автоматична станція Касіні, яка обстежує Сатурн і його супутники протягом останніх п'яти років. Крім того, Касіні зіграла роль базового корабля для апарата Гюйгенс Європейського космічного агентства, який в 2005 році сів на поверхні Титану.

Останні дані, отримані від Гюйгенса, доктор Лопес виклала учасникам генеральної асамблеї Міжнародного астрономічного союзу, що проходить в Ріо-де-Жанейро.

Серед цікавих фактів, якими вона поділилася, були й свідоцтва існування на Титані крижаних і нашатирних кріовулканів. Судячи з переданим Касіні фотографій, ці вулкани викидають нашатир на поверхню планети.

В цілому ж хімічний склад атмосфери Титана, як вважають вчені, дуже схожий на той, який був у атмосфери Землі під час її (атмосфери - кор.) формування.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.