Кияни, яким відключили гарячу воду мають відстоювати свої права у суді

Автор/джерело -  © proUA



Дата публiкацiї - 18.08.2009 18:41 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7768

Міністерство з питань житлово-комунального господарства України рекомендує киянам, що оплачують житлово-комунальні послуги, яким відключили гарячу воду, звертатися до суду.

Про це повідомила заступник міністра з питань житлово-комунального господарства Олена Гаврилюк сьогодні на прес-конференції, передає УНІАН.

«Однозначно потрібно звертатися до суду», - сказала вона.

Гаврилюк відзначила, що міністерство підготувало зміни до діючих правил надання послуг централізованого опалювання, постачання холодної і гарячої води і водовідведення і типовий договір на надання послуг централізованого опалювання, постачання холодної і гарячої води і водовідведення. Цими документами пропонується спрощена система для оформлення претензій, складання актів неналежної якості послуг і створення зрозуміліших і доступніших умов для захисту споживачами житлово-комунальних послуг своїх прав. Гаврилюк уточнила, що ці документи планується винести на затвердження уряду наступного тижня.

Заступник міністра додала, що ситуація з гарячою водою в Києві не характерна для більшості міст країни, тому що там тарифи на ЖКП є більш-менш економічно обґрунтованими.

«В Києві ситуація достатньо незрозуміла. Ця ситуація створюється місцевою владою. Тому що зараз вирішується питання, чи є такими, що діють ці тарифи. А фактично всі споживачі міста є заручниками ситуації, що склалася на сьогоднішній день. У будь-якому випадку київська міська влада повинна була б звернутися до суду, щоб оскаржити дії уряду. І в судовому порядку повинні були вирішуватися питання, є тарифи обґрунтованими чи ні. На жаль, міська влада до суду не звертається і ситуація з кожним днем стає все гіршою», - сказала Гаврилюк.

Разом з тим заступник глави Комітету Верховної Ради з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства і регіональної політики Олександр Попов вважає, що ситуація з гарячою водою в Києві - це всеукраїнська проблема, оскільки в глибинці «люди роками не одержують гарячу воду».

На його думку, ситуація, що склалася, викликана тим, що уряд минулого року підняв ціни на енергоресурси на 33%. «Автоматично це означає, що приблизно на 30% підвищуються тарифи. Це ще не реакція на інфляцію і на зростання цін на енергоносії в місті Києві в 2009 році. Ці тарифи - це реакція на минулий рік», - додав він.

Як повідомлялося раніше, 17 серпня «Київгаз» припинив газопостачання ТЕЦ-6, що призвело до зупинки останнього працюючого енергоблоку станції. Через відсутність газопостачання повністю припинене гаряче водопостачання споживачів Оболонського, Деснянського районів і частини Дніпровського і Подільського районів міста Києва. Без гарячого водопостачання залишаються 3810 споживачів (2753 житлових будинків, 69 лікувальних закладів, 205 дитячих садів, 158 шкіл, 625 відомств).

Сьогодні, 18 серпня, об 11:37 в результаті примусового зниження тиску газу відключився останній водогрійний казан на ТЕЦ-5 «Київенерго». ТЕЦ-5 забезпечує гаряче водопостачання 5 224 споживачів житлових масивів Харківський, Позняки, Осокорки, Русанівка, Березняки, Теремки. На даний час повністю припинено гаряче водопостачання 4553 споживачів ТЕЦ-5 (3169 житлових будинків, 139 лікувальних закладів, 118 дитячих садів, 115 шкіл, 1012 відомств).

Від “Аратти”: від себе додамо, що кожен громадянин має право оскарджити у судовому порядку й постанову уряду, яка забороняє встановлення індивідуальних систем гарячого тепло-водопостачання.

Проте, ми не маємо оптимізму щодо цього, аж поки ми всі не зрозуміємо, що кожен, по одинці, навряд чи зможе впоратися із знахабнілою владою.

Цю ваду ми мусимо виправляти разом у законний спосіб, наприклад, організувавши громадські осередки у кожному будинку і делегувавши від них представників на мирні акції протесту.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.