Сенсаційне відкриття: комети транспортують життя у Всесвіті

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 18.08.2009 18:55 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7769

Спеціалісти Американського космічного агентства знайшли амінокислоту гліцину, яку організми використовують для синтезу білкових молекул, в речовині з хвоста комети Вільд-2, яку було зібрано під час спеціальної місії NASA Stardust.

Це відкриття підкріплює гіпотезу про зародження життя в космічному просторі і подальший розвиток його на Землі, вважають американські вчені.

"Гліцин - амінокислота, яка використовується всіма живими організмами для синтезу білкових молекул. Нам вперше вдалося виявити цей клас сполук в речовині комет. Це підтверджує гіпотезу про те, що деякі вихідні речовини, необхідні для зародження життя, могли сформуватися в космосі і вже після цього виявитися на Землі в результаті падіння комети або метеориту ", - цитує прес-служба NASA дослідника з Центру космічних польотів NASA Джеймі Елсілу.

Вона разом з колегами повідомила про своє відкриття на нараді Американського хімічного товариства, яка відбувається у Вашингтоні, США.

Місію Stardust було запущено в 1997 році, в 2004 році космічний зонд Stardust зблизився з кометою Вільд-2, пролітаючи через її хвіст. Під час цього польоту зонд збирав частинки матерії в спеціальний контейнер, який повернувся на землю в січні 2006 року. Сам зонд зараз рухається по орбіті навколо Сонця.

Внутрішній простір капсули, що спускалася, було заповнено надлегким матеріалом - так званим аерогелем, який більш ніж на 99% складається з порожнього простору. Цей матеріал був необхідний для м'якого гальмування великих і дрібних частинок, що потрапляють в капсулу на величезній швидкості. В іншому випадку багато частинок неминуче зруйнувалися б у результаті удару об стінки капсули або більш тверде наповнення її внутрішнього простору.

Про наявність в речовині комети гліцину американські експерти заявляли і раніше. Однак тоді дослідникам так і не вдалося довести, що вони виявили молекули гліцину космічного походження. Цілком могло бути, що виявлені молекули були занесені в капсулу під час її збирання на Землі.

Група Елсіли зібрала докази, що знайдений раніше органічний матеріал має космічне походження. Для цього вчені провели аналіз ізотопів вуглецю, що утворюють молекули гліцину.

Тим не менше, дослідники з'ясували, що молекули гліцину, зібрані ними головним чином з поверхні алюмінієвої фольги, яка служила каркасом для аерогелю, збагачені важким стабільним ізотопів вуглецю 13С, на відміну від біологічних молекул земного походження.

Між тим, раніше хіміки з Університету Гамільтон, Канада, заявили, що ними був визначений набір амінокислот, з якого, можливо, побудовані всі форми життя у Всесвіті.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.