Холодна війна-2. Росія активно переозброюється

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 18.08.2009 23:49 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7771

Найбільша в Росії, за останні десятиліття, операція з закупівлі бойових літаків укладена у вівторок під час авіакосмічного салону МАКС-2009, що відкрився в підмосковному Жуковському.

Російський СУ-35С

Згідно з трьома госконтрактами, підписаними Міноборони РФ і компанією "Сухой", авіабудівний холдинг виготовить і передасть ВПС Росії, в період з 2010 до 2015 років включно, 48 новітніх багатофункціональних надманеврених винищувачів Су-35C, в 2009-2011 роках - 12 Су-27СМ і до кінця 2011 року - чотири Су-30М2. Всього в період до 2015 року компанія "Сухой" поставить Військово-повітряним силам Росії 64 винищувачі.

Це відбулося попри на нещодавнє зіткнення в небі під час репетиції двох літаків Су-27, в результаті якого загинув командир "Російських витязів".

Контракт був підписаний у присутності прем'єр-міністра РФ Володимира Путіна. Підписи під документами поставили начальник Озброєння Озброєних Сил - замміністра оборони Володимир Поповкин і Генеральний директор компанії "Сухий" Михайло Погосян.

У 2008 році Міністерство оборони і "Сухой" підписали державний контракт на постачання ВВС РФ 32 фронтових бомбардувальників Су-34. Серійне виробництво цих машин ведеться в Новосибірському авіаційному виробничому об'єднанні ім. В.П.Чкалова.

На думку Погосяна, укладання довгострокових угод на виробництво нових літаків дозволить забезпечити повноцінне завантаження серійних заводів холдингу в частині виробництва авіатехніки військового призначення і змістити акценти від програм по модернізації літаків ВПС Росії, що стоять на озброєнні, до виробництва нової продукції.

"Постачання нових винищувачів дозволить не тільки укріпити оборонний потенціал країни і провести переозброєння бойової авіації, але і здійснити плавний перехід до використання принципово нових технологій винищувачів наступного покоління. Компанія готова повністю і в обумовлені рядки виконати підписані контракти", - сказав Погосян.

СУ-27

Попри помпезність шоу підписання договору, прем'єр-міністр РФ Путін, під час наради з проблем літакобудування, піддав нищівній критиці російський авіапром. Він застеріг, що держава не витягуватиме довічно підприємства з боргової ями, і зажадав до 1 жовтня підготувати програму термінових заходів з фінансового оздоровлення галузі.

Крім того, прем'єр піддав критиці Об'єднану авіабудівну корпорацію (ОАК): за його словами, корпорація і її дочірні структури заборговували кредиторам 119 мільярдів рублів, при цьому вона укладає збиткові контракти.

Важливо не просто роздавати бюджетні гроші направо і наліво, але і виділити пріоритетні напрями, підкреслив прем'єр. Одним з таких пріоритетів він назвав виробництво винищувача п'ятого покоління, зажадавши забезпечити його розробку необхідними ресурсами.

Винищувач п'ятого покоління розробляється з 1990-х років, раніше повідомлялося, що його польотні випробування можуть початися в листопаді-грудні цього року.

Путін висловив незадоволення на адресу ОАК у зв'язку з продажем літаків російським і іноземним компаніям із збитком для себе. Він зажадав від корпорації і зацікавлених відомств проаналізувати, чому це відбулося, і продумати, як надалі виключити подібне.

Прем'єр вказав, що плани виробництва цивільних літаків не виконуються. "Причому це стосується не тільки до сьогоднішнього дня, але і до докризових часів", - підкреслив він.

При цьому, за словами Путіна, ОАК та її дочірні структури заборговували кредиторам 119 мільярдів рублів, близько 64 мільярдів з них - це дефіцит, не забезпечений виручкою або прибутком підприємств.

Раніше корпорація планувала гасити борги за рахунок розпродажу непрофільних активів, перекредітованія за меншими ставками, розміщення акцій, але в кризу ці рішення не спрацювали.

За матеріалами російських інформагенцій


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.