Українська церква Московського патріархату проти встановлення пам`ятнику Мазепі в Україні

Автор/джерело -  © Українська служба Бі-Бі-Сі



Дата публiкацiї - 28.08.2006 21:03 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=778

В Україні посилюються суперечки навколо перспектив будівництва пам’ятника гетьману Івану Мазепі. Пам’ятник Івану Мазепі планують побудувати у селищі Коломак на Харківщині, де його проголосили гетьманом. Він має з’явитися наступного року, якраз до 320 річниці цієї події.

Гетьман Іван Мазепа робив багато для храмів, але був відлучений від церкви

Несхвально щодо увічнення пам’яті гетьмана Мазепи вже висловилася Українська церква Московського патріархату. Її речник Василь Анісімов сказав в інтерв’ю Бі-Бі-Сі, що Іван Мазепа є дуже суперечливою постаттю в історії, до нього ставляться по-різному, а тому спорудження його пам’ятника, тим більше на Сході України, не сприятиме об’єднанню української нації.

Він нагадав, що після того, як Іван Мазепа уклав договір зі шведами, його за наказом Петра І було відлучено від Православної церкви, хоча за життя гетьман Мазепа зробив багато для відродження і будівництва храмів в Україні.

Акції протесту проти спорудження монументу Мазепі на Харківщині обіцяють також влаштувати деякі опозиційні сили, зокрема прогресивні соціалісти на чолі із Наталією Вітренко.

Перший в Україні пам’ятник Мазепі встановили 12 років тому на його батьківщині – в селі Мазепинці біля Білої Церкви.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.