Зростає сумна статистика катастрофи на Саяно-Шушенській ГЕС

Автор/джерело -  © NEWSru



Дата публiкацiї - 21.08.2009 18:56 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7799

Кількість загиблих на Саяно-Шушенській ГЕС зросла до 47 чоловік.

Ще 19 тіл виявили сьогодні, повідомили в оперативному штабі з ліквідації наслідків аварії. Там відзначили, що знайдено також "декілька фрагментів тіл".

На даний момент залишається невідомою доля 28 працівників станції. Виявити живих людей під час розбору завалів і обстеженні затопленої машинної зали станції вдалося тільки у перший день аварії.

Розбір завалів і відкачування води в даний час триває. Відновлювальні роботи з ліквідації наслідків аварії на Саяно-Шушенській ГЕС ведуться в цілодобовому режимі, зараз на місці аварії працюють більше 2 тисяч чоловік.

Відкачування води з машинної зали Саяно-Шушенської ГЕС може завершитися в першій половині дня суботи, сказав головний військовий експерт МНС Павло Плат.

За його словами, впродовж минулої доби "вдалося відкачати половину води, яка знаходиться під підлогою машинного відділення". "В результаті цих робіт ми вийшли на відмітку 320", - сказав він.

Раніше джерело в "Русгидро" повідомило, що вже вдень в п'ятницю машинна зала може бути повністю осушена.

Найбільша в історії російської енергетики аварія сталася на Саяно-Шушенській ГЕС 17 серпня. Був зруйнований машинний зал, постраждали всі десять гідроагрегатів станції, розташованої на Єнисеї. ГЕС була зупинена, через що в регіоні виникли певні проблеми у зв'язку з браком енергопотужностей.

Як мінімум три гідроагрегати, з десяти, за оцінкою фахівців "Русгідро", доведеться відбудовувати наново. Однак, точні розміри збитків назвати поки неможливо. При песимістичному сценарії відновлення станції із заміною турбін і збільшенням їхньої потужності, вартість робіт оцінюється в 40 млрд. рублів, упевнений міністр енергетики РФ Сергій Шматко. Раніше в "Русгідро" заявляли, що готові відновлювати найбільшу в країні станцію за свій рахунок.

Власті Хакасії організували роботу адвокатів для родичів загиблих на ГЕС. Люди вимагають збільшення сум виплат з 1 млн. рублів, обіцяних "Русгідро" кожній сім'ї загиблого, до 10 млн. рублів, а також допуску їх на місце розбору завалів. Сім'ї також вимагають від компанії видачі сертифікатів дітям загиблих, які даватимуть право безкоштовно навчатися в будь-якому вузі країни.

Глави МНС і Міненерго, що знаходяться на місці, з першого дня катастрофи, закликають поки не робити передчасних висновків про причини трагедії. "Це робота не одного дня, не однієї години", - підкреслив Сергій Шойгу.

В четвер, 20 серпня, Президент РФ Дмітрій Медвєдєв доручив Володимиру Путіну впродовж двох тижнів доповісти про причини аварії на Саяно-Шушенській ГЕС, вжити заходів по ліквідації її наслідків, забезпеченню безперебійного енергопостачання регіону, "ухвалити рішення з виплат компенсацій сім'ям постраждалих в результаті аварії і недопущенню зростання цін на електроенергію для споживачів".

Путін відвідав ГЕС в п'ятницю: звелів обмежити зростання цін на електрику і допомогти постраждалим.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.