Швеція не вибачатиметься перед Ізраїлем за статтю журналіста

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 25.08.2009 13:24 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7804

Набирає обертів газетний скандал між Тель-Авівом і Стокгольмом.

Ізраїль-Швеція: дипломатичний скандал через газету

Сьогодні камінь в ізраїльский город закинуло шведське МЗС. Там відмовляються вибачатися за статтю журналіста, який закидає воякам ЦАХАЛ торгівлю органами викрадених палестинців. І заявляють - країна засуджує антисемітизм, водночас не робитиме жодних кроків, які б утискали свободу слова.

Андерс Йорге, речник МЗС Швеції: "Наш прем’єр та голова дипломатичного відомства погодили, що з приводу цієї статті не може бути жодних вибачень. Якщо ізраїльтян щось не влаштовує - вони можуть напряму звернутися до газети".

Автор публікації - журналіст Дональд Болстром - також відкидає звинувачення в антисемітизмі. За його словами, він лише цитує різні джерела - як палестинські, так і з боку ізраїльських військових. Журналіст переконаний - шведський уряд не має реагувати на закиди Єрусалима. Бо незалежність преси від влади і є головною ознакою свободи слова у країні, повідомляє 5 канал.

Ізраїль, можливо, анулює запланований на наступний тиждень візит в країну міністра закордонних справ Швеції Карла Більдта

Ізраїль-Швеція: дипломатичний скандал через газету

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху закликав шведський уряд виступити із засудженням надрукованої в місцевій газеті “Афтонбладет” статті, де стверджується, що ізраїльські війська вбивали палестинців заради органів для трансплантації.

Таким чином, Нетаньяху приєднався до решти критиків видання, журналісти якого заявили, що ізраїльські військовослужбовці викрадали палестинську молодь і декількома днями пізніше повертали їх тіла розчленованими. За заявою авторів статті, це робилося з метою торгівлі витягнутими людськими органами.

Як повідомив представник ізраїльського уряду, Нетаньяху назвав вислови в статті "обурливими".

"Ми не чекаємо вибачень - ми чекаємо засудження", - цитує прем'єра політик.

Проте Швеція відмовилася офіційно виступити із засудженням статтю, пославшись на свободу слова, повідомляє Бі-Бі-Сі.

"Кривавий наклеп"

Повідомляється, що Нетаньяху порівняв затвердження авторів статті з середньовічним "кривавим наклепом" - теорії змови, згідно якої іудеї нібито використовують кров християнських немовлят для релігійних церемоній.

Міністерство внутрішніх справ Ізраїлю заявило, що заморожує видачу нових віз шведським журналістам, уточнивши при цьому, що ті представники шведської преси, які вже знаходяться на території країни, можуть продовжити роботу.

Міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт в свою чергу вже заявив, що його країна не робитиме жодних офіційних заяв з цього приводу. У відповідь на це міністр фінансів Ізраїлю Юваль Штайніц повідомив, що у разі відмови Швеції виступити із засудженням публікації, Ізраїль, можливо, анулює запланований на наступний тиждень візит в країну Карла Більдта.

Крім того, ізраїльські споживачі організували петицію, що закликає до бойкоту продукції шведських компаній, зокрема фірми по виробництву меблів і домашнього начиння IKEA.

Як стверджує автор публікації, така торгівля органами почалася ще в 1992 році.

Посол Швеції в Ізраїлі назвав публікацію такою, що "шокує і жахливою".

Згідно з повідомленнями джерел в Швеції, стаття Доналда Бістрема в “Афтонбладет”, що містить кривавий наклеп на ЦАХАЛ, є вторинною переробкою матеріалу, вже опублікованого ним в книзі «Іншалла» в 2001 році. Книга була надрукована за підтримки МЗС Швеції.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.