Заручників у Беслані вбили не терористи

Автор/джерело -  © НТН



Дата публiкацiї - 28.08.2006 21:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=781

Із відповідною заявою виступив член комісії, яка розслідувала трагедію, депутат Держдуми Росії Юрій Савельєв.

У заяві сказано, що про захоплення школи спецслужби знали за 3 години до початку, а доповідь стосовно теракту в Беслані - суцільна брехня.

За його словами, в загибелі заручників винні передусім бійці спецслужб. Так звана «антиофіційна» версія, що має назву «Беслан. Правда заручників» повна скандальних обвинувачень.

Беслан. 1 вересня 2004 року. Група озброєних бойовиків захопила школу №1. Був безлад, штурм, стрілянина. Загинула 331 людина, з них більшість – діти. Це суха статистика. Далі шукали винних.

Спершу говорили, що бойовики почали вбивати заручників і підривати приміщення школи. Потім – навпаки. Мовляв, це нескоординованість дій спецпризначенців призвела до жертв серед бранців.

Генпрокуратура Росії створила комісію, яка після розслідування повідомила, що «силовики» нічого кримінального не вчинили і діяли правильно. Говорилися, що танк, котрий стояв поблизу, вистрілив у бік школи, коли у живих там не було нікого. Пожежа у школі почалася через використання вогнеметів, коли заручники вже були мертві.

З тим погодилися генеральські чини, а на певний час запанувала тиша. Та не надовго. Одне з російських видань назвало те, що відбувається «Сезон піару на крові». Депутат Держдуми, член парламентської комісії із розслідування бесланської трагедії Юрій Савельєв публікує власну доповідь – «Беслан. Правда заручників».

Якщо вірити йому, це розслідування базується на свідченнях заручників, які залишилися в живих, даних вибухотехнічних експертиз, підрахунках тощо. І цей таки Савельєв стверджує, що вибухи та пожежа у шкільному спортзалі, де тримали усіх бранців, сталися внаслідок активного обстрілу будівлі з вогнемета та гранатомета із 5-поверхівки напроти, де розташовувалися спецпризначенці.

Мовляв, саме від цих вибухів загинули більшість жертв. Яким буде розвиток подій – ще незрозуміло. Офіційні слідчі поки ігнорують твердження Савельєва. Однак те, що це далеко не останнє розслідування – вже зрозуміло.

Родичі загиблих незадоволені жодною з представлених версій. Кажуть, що справжніх винних й досі не знайшли. Натомість час від часу міняють цапа відбувайла.

З першого по третє вересня у Беслані, Владикавказі та інших сусідніх містах відбудуться акції пам’яті жертв трагедії.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.