Під час авіасалону МАКС-2009 мало не сталася катастрофа

Автор/джерело -  © Новий регіон



Дата публiкацiї - 26.08.2009 17:17 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7816

На авіасалоні МАКС-2009 мало не сталася ще одна авіакатастрофа, повідомляє електронна газета міст Жуковськоє і Раменськоє, посилаючись на фоторепортаж очевидців і коментарі авіаторів.

Су-35БМ заходить на посадку

Експериментальний зразок новітнього винищувача Су-35БМ, який пілотував льотчик-випробувач Сергєй Богдан від катастрофи під час посадки відокремлювало менше метра. Крило літака пройшло всього в декількох десятках сантиметрів від бетонної смуги.

На думку авіаторів, зіткнення крила із землею на такій швидкості привело б до того, що літак в наступну секунду «клюнув» би землю носом і перекинувся, розлетівшись на шматки. Комісія льотно-випробувального центру ЛІЇ розглядає питання про дискваліфікацію пілота.

Заслужений льотчик-випробувач Російської Федерації Сергєй Богдан, блискуче відпрацювавши показовий виступ на літаку Су-35, мало не загинув з-за нез'ясованої причини відхилення літака від траекторії. Загибель шеф-пілота, винищувача, що працює із зразками, яким повинні переозброїти російські ВПС, могла виявитися важким ударом для російської авіації.

Су-35 розробляється в ОКБ Сухого, як подальший розвиток Су-27. І повинен з'явитися на озброєнні ВПС РФ як винищувач покоління 4+++, попередник «п'ятого покоління». Перший політ був здійснений 28 червня 1988 року (прототип Т-10м-1). Виліт першого серійного літака відбувся 1 квітня 1992 року. У першій половині 1990-х років було випущено 12 прототипів, але згодом програма була припинена на користь розробки Су-37 («Беркут»). Згодом і ця програма по Су-37 була згорнута - його схему визнали безперспективною. За однією з версій, розробка Су-37 була припинена після катастрофи дослідного зразка. У 2005 році ухвалено рішення про відновлення розробки Су-35, оновлений винищувач отримав індекс Су-35БМ. Перший політ відбувся 19 лютого 2008 року.

Су-35БМ невдало сів на злітно-посадкову смугу

Су-35БМ доля попередника (Су-37) не загрожує - його включено до плану модернізації російських ВПС і винищувач практично готовий до серійного випуску. На думку експертів, навіть якщо б літак Богдана розбився - це не спричинило б зрив плану з виробництва і впровадження нової моделі.

По суті, Су-35 і його модифікації - це стара машина, з новою цифровою авіонікою, його планер не обіцяє ніяких «несподіванок» - як і в базовому Су-27. На думку учасників авіафорумів, ще одне ЧП на авіашоу не відбулося саме завдяки досвідченості пілота, який тестує зразки машини з моменту її появи.

Як повідомлялося раніше, напередодні відкриття авіасалону, під час репетиції авіашоу, у небі зіткнулися два літаки "Рускіх вітязєй", в результаті якого загинув їхній командир Ігор Ткаченко.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.