Чисельність населення Європи відчутно скоротиться через високу смертність у Росії

Автор/джерело -  © NEWSru



Дата публiкацiї - 26.08.2009 22:25 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7820

Французькі демографи прогнозують, що всього через три роки населення європейського континенту скоротиться на 36 млн. осіб, здебільшого за рахунок демографічного спаду в Росії, де смертність серед чоловіків з-за алкоголізму та поганих умов життя досягає піку.

Російські дівчатка не відстають від хлопців

Всього ж, за даними Національного інституту демографічних досліджень Франції, до 2012 року на Землі житиме 7 мільярдів чоловік.

Нагадаємо, що зараз населення нашої планети становить 6,81 млрд. чоловік - це на 185 млн. більше, ніж два роки тому, пише французька газета Le Monde.

За прогнозами експертів, найнаселенішою країною світу, в найближчі 10 років, стане Індія - в цій країні житимуть близько 1,74 млрд. чоловік, проти 1,43 млрд. в Китаї. Показники народжуваності в Китаї із-за відомої політики "одна сім'я - одна дитина" знизилися до 1,6 дітей на одну жінку. Водночас в Індії цей показник складає - 2,7 дітей на одну жінку.

До середини століття населення Африки досягне 2 млрд. чоловік. У США до 2050 року мешкатимуть близько 440 млн. чоловік. За висновками експертів, показники Західної Европи, швидше за все, будуть стабільні. Населення збільшуватиметься тільки в північних країнах.

В той же час, як вважають експерти, реальні показники можуть виявитися зовсім іншими, особливо в світлі зростання народжуваності в індустріально розвинених країнах і Східній Европі.

Як і раніше зберігатиметься тенденція до збільшення частки літніх людей на планеті. За прогнозами фахівців, в середині XXI століття на Землі кожен шостий мешканеуь буде старшим за 65 років.

Нагадаємо, що раніше в лютому в доповіді, опублікованій ООН, наводилися майже такі ж дані, як в дослідженнях французьких учених.

За даними ООН, чисельність населення Землі до 2025 складе 8 млрд., до 2045 - 9 млрд. Тенденція збережеться, головним чином, за рахунок країн, що розвиваються, таких як Бразилія, Індія, Індонезія, Нігерія і Пакистан. Водночас в 45 розвинених країнах чисельність населення зменшуватиметься.

До 2050 року кількість жителів Росії скоротиться на 33 млн. чоловік, Японії - на 25 млн. чоловік, України - на 15 млн., Німеччині - на 8,4 млн., Польщі - на 7,7 млн. чоловік.

Торік Фонд ООН з народонаселення прогнозував, що населення Росії скоротиться до середини цього століття на 34 млн. чоловік в порівнянні з 2008 роком і становитиме 107 млн. 800 тис. чоловік.

Експерти ООН теж вважають, що приріст немолодого населення Землі триватиме. Якщо в 2009 році на 100 осіб працездатного віку доводилися 34 людини у віці 60 років або старше, то в 2050 році таких літніх людей буде 62 людини на 100 осіб працездатного віку. У країнах, що розвиваються, це співвідношення майже потроїться - з 14 до 34.

Основні причини такої тенденції - збільшення тривалості життя при зменшенні показників фертильності, попри збільшення народжуваності в країнах, що розвиваються.

На сьогоднішній день в середньому люди живуть 67,2 років. При цьому в промислово розвинених державах - 76,5 років, в країнах, що розвиваються, - 65,4 років. У найменш розвинених країнах середній показник очікуваної тривалості життя становитьє 54,6 років.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.