За 7 км від Ялти знайдено затонулий середньовічний корабель з багажем мармуру

Автор/джерело -  © NEWSru



Дата публiкацiї - 27.08.2009 01:44 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7822

Археологи знайшли на дні Чорного моря біля південного берега Криму корабель кінця XVIII – початку XIX століття, що добре зберігся, з вантажем мармуру

Сергій Воронов демонструє відеозйомку знахідок

Про це повідомив директор департаменту підводної спадщини Інституту археології Національної академії наук України Сергій Воронов.

"За великим рахунком, мармурові плити, що пролежали 200 років на дні Чорного моря, – це найдорожчий будівельний матеріал, який вдалося виявити в історії підводної археології (країни)", – повідомив Воронов.

Судно виявили днями на глибині 140 метрів на траверзі Ялти, за 9 кілометрів від берега, під час випробувань спеціалізованого підводного апарату "Софокл".

У робочих документах учасників науково-дослідної експедиції судна "Наутілус Південь" знахідка проходить під назвою "грінівський корабель". За словами Воронова, корабель схожий на ті судна, які в "Пурпурові вітрила" і "Та, що біжить по хвилях" описував Олександр Грін.

"Це кораблі того класу, які представляють найкрасивішу корабельну архітектуру", – сказав керівник експедиції.

Співвласник "Наутілуса Південь", генеральний спонсор експедиції В'ячеслав Просвєткін розповів, що знайдене судно – імовірно, торгова бригантина.

За однією з гіпотез, знайдений на судні мармур призначався для будівництва Лівадійського палацу або замку "Ластівчине гніздо". Для встановлення точного призначення вантажу планується підняти з корабля один із мармурових блоків.

Дослідники припускають, що корабель потрапив у шторм. "Зрубані щогли, мармур частково розсипаний, видно, що дошки відійшли від того, що вантаж змістився", – сказав Просвєткін. Проте, "корабель прекрасно зберігся".

"Грінівський корабель" – друга цінна знахідка за час випробувань "Софокла". Як ми повідомляли, 9 серпня підводний апарат виявив неподалік від Фороса корабель, датований, імовірно, XII-XIV століттями.

За словами Воронова, "подібне судно археологам ще не траплялося. Там (на кораблі) декілька тисяч артефактів, це цілий готовий музей".

Довжина корабля - близько 50 м, на ньому уціліли дві щогли, помітно також близько 15 весел, які стирчать з кочетів. За часів середньовіччя корабель, обладнаний носовим тараном, був серйозною військовою силою.

Дистанційно керовані апарати почнуть піднімати знахідку на поверхню не раніше перших місяців 2010 року.

"Розкопки можуть затягнутися до трьох років, але якщо вони завершаться успішно, нам вперше вдасться підняти на поверхню середньовічний корабель, відновити його зовнішність не за зображеннями і описами, а за оригіналом", - сказав Воронов.

На його думку, від розграбування корабель захищає глибина, але науковці все одно потурбувалися про збереження судна. "Про всяк випадок, ми передали координати знахідки прикордонникам і Службі безпеки України - вони заборонять судам стоянки в цьому квадраті", - сказав Воронов.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.