Кінець комуністичного раю. Тепер у киян відключать й холодну воду

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 31.08.2009 12:22 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7834

Акціонерна компанія “Київенерго” надіслала офіційне повідомлення ВАТ “АК “Київводоканал” про відключення з 31 серпня насосного обладнання енергокомпанії для підвищення тиску холодної води.

Про це повідомила прес-служба.

Підставою для відключення є відмова Київводоканалу продовжувати договір на надання послуг з підкачування холодної води , небажання підписувати акти про раніше надані послуги, а також заборгованість сумою понад 50 млн. грн.

«Київводоканал мав достатньо часу для приведення документів з використання насосів у відповідність до законів та для обговорення варіантів погашення заборгованості в 50 млн. грн. Оскільки з боку Київводоканалу за три тижні не було зроблено жодних кроків, це означає, що або компанія не хоче працювати в межах закону, або послуга з підкачування холодної води їй не потрібна», - заявив голова правління АК «Київенерго» Едуард Соколовський.

Як повідомлялося раніше, попередження про неможливість безкоштовно і безпідставно використовувати насосне обладнання Київенерго для підвищення тиску холодної води для потреб Київводоканалу енергокомпанія озвучила 5 серпня і надала відстрочення до 18 серпня для ухвалення рішення про укладення договору про експлуатацію. Копію повідомлення Київенерго надіслала також до Прокуратури м. Києва, Міністерства з надзвичайних ситуацій, Київської міської держадміністрації та всіх житлових організацій столиці.

«Усі борги Київводоканалу перед Київенерго підкріплені судовими рішеннями і є законними вимогами одного господарюючого суб'єкта до іншого. Перекласти проблеми «з хворої голови на здорову» у Київводоканалу не вийде. Заборона припинення постачання води торкається водопостачальної компанії, а зовсім не Київенерго. Енергокомпанія не має жодних відносин з населенням щодо постачання води, тому про те, як без насосів, за які не хочеться платити, доведеться подавати воду на верхні поверхи, повинні думати керівники Київводоканалу, які припустилися такої ситуації», - додав Едуард Соколовський.

Послуга з підкачування води, яку зобов'язаний оплачувати Київводоканал, дозволяє мешканцям верхніх поверхів отримувати холодну воду. Щомісяця Київенерго витрачає понад 1 млн. грн. на підтримку інфраструктури з підкачування холодної води в інтересах Київводоканалу. Відключення насосного обладнання, яке без договірних відносин експлуатує Київводоканал і відмовляється оплачувати ці послуги, не суперечить законодавству України, відповідальність за наслідки для споживачів несе компанія-боржник.

Нагадаємо, Київводоканал зобов'язаний сплатити Київенерго понад 50 млн. грн. за витрати з експлуатації насосних агрегатів і ухиляється від продовження договорів. Київводоканал є найбільшим боржником Київенерго за використану електроенергію – 294 млн. грн. із загальної суми заборгованості 617 млн. грн.

Як раніше повідомив директор з правового забезпечення АК «Київенерго» Дмитро Усатюк, з огляду на відмову Київводоканалу від отримання послуг з підвищення тиску холодної води, Київенерго не має права здійснювати збиткову діяльність, що суперечить законодавству України та Статуту компанії. Компанія повідомила, що у судовому порядку змусить Київводоканал заплатити за експлуатацію насосних агрегатів у попередній період.

З 2006 року Київводоканал наполягає на відсутності між ним та Київенерго договірних відносин щодо надання послуг з підвищення тиску холодної води. Однак така позиція Водоканалу є неправомірною з огляду на те, що своєю ухвалою Верховний Суд України від 15.01.2009 залишив у силі судові рішення у справі № 6/582-42/258, якими встановлено факт дії (чинності) договору № 1 від 01.06.2005 про надання послуг з підвищення тиску холодної води, укладеного між Київенерго та Київводоканалом, і зобов’язав останнього надати Київенерго передбачені договором документи для визначення обсягу та вартості за договором послуг за період з 01.01.2006 до 09.10.2007.

Однак досі судові рішення Київводоканалом не виконано, документи не надано, а розрахунки не проведено. Додатково про чинність договору свідчить нещодавно (24.07.2009) постановлене Господарським судом м. Києва рішення у справі №6/444, яким відмовлено Київводоканалу у задоволенні його позову до Київенерго про встановлення факту припинення дії договору про надання послуг з підвищення тиску холодної води на підставі його чинності.

Довідка. Відповідно до ч. 6 п. 6.1. Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України, затверджених наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 27.06.2008 № 190 та зареєстрованих Міністерством юстиції України 07.10.2008 за № 936/15627, виробник послуг з централізованого водопостачання (Київводоканал) зобов’язаний відшкодовувати теплопостачальним організаціям (Київенерго) витрати на експлуатацію насосних агрегатів для підкачування холодної води.

Витрати виробника послуг з централізованого водопостачання (Київводоканалу) на оплату послуг з підвищення тиску з холодної води разом з іншими загальновирбничими витратами включаються до тарифу на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення (Порядок формування тарифів на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 12.07.2006 № 959).

Замість післямови. Нам, як споживачам означеної послуги, які платять кожного місяця за використану воду, абсолютно не зрозуміло: хто і на яких підставах має нас позбавляти того, за що ми сплачуємо? Нам, чесно кажучи глибоко наплювати на проблеми дерибану між двома фірмами.

Чи знахабнілі від безкарності космольончики улаштовують цей дешевий спектакль, аби потім перекласти компенсацію вкрадених грошей на наші кишені? Як завжди й відбувається останнім часом.

Зрозуміло, що наші проблеми, тобто проблеми тримільйонного міста, навряд чи зацікавлять гаранта, який взагалі у столиці не живе, бо мешкає, як і його челядь, у власному маєтку.

Чи довго ще ми тепітемемо ці знущання? А може дешевше буде змінити владу?


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.