Антарктида - найкраще місце для спостережень за зірками

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 1.09.2009 13:25 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7842

Астрономи знайшли найсухіше, найхолодніше і найбезвітряніше місце на Землі, з якого можна вести астрономічні спостереження і отримувати знімки космосу втричі чіткіші ніж де б не було на планеті.

Австралійські вчені опублікували фінальні результати відповідного дослідження в сьогоднішньому випуску журналу Publications of the Astronomical Society.

Це місце знаходиться в координатах 81,5 градуса південної широти і 73,5 градуси східної довготи на висоті 4,053 тисячі метрів над рівнем моря. Точка знаходиться на одній з вершин гірського хребта, що зветься Хребет А, що підноситься над Антарктичним плато так званої Австралійської антарктичної території. Середня температура в зимовий період тут становить мінус 70 градусів за Цельсієм, а кількість вологи в усьому атмосферному стовпі над цією точкою в конденсованому стані стане товщиною не більше людської волосини.

Крім того, це місце надзвичайно безвітряне, що означає, що тут практично ніколи не змінюється погода, а атмосферні флуктуації, які проявляються зазвичай у мерехтінні зірок, не заважають вести спостереження.

"Фотографії зоряного неба, зроблені з Хребта А повинні бути щонайменше втричі чіткішими ніж ті, що можна отримати на найкращих сучасних наземних обсерваторіях в Чилі і на Гаваях", - сказав провідний автор публікації Вілл Саундерс слова якого наводить прес - служба Університету Нового Південного Вельсу в Австралії.

Антарктида вже давно цікавить астрономів як місце для базування обсерваторій. Ще в 2004 році вчені з Університету Нового Південного Вельсу показали, що завдяки унікальним атмосферним умовам якість знімків, зроблених за допомогою наземних телескопів в Антарктиді, може бути нітрохи не гіршою, ніж одержуваних за допомогою космічного телескопа Hubble.

Команда дослідників з Австралії і США спробувала знайти найкращу точку для розміщення обсерваторії на території Антарктиди.

Для цього команда вчених скомбінувала дані супутникових спостережень і наземних метеорологічних станцій, обробка яких за допомогою кліматичних моделей дозволила визначити фактори, що впливають на якість астрономічних спостережень - хмарність, температуру, яскравість неба, вологість, швидкість вітрів і турбулентність атмосфери.

Іншим перспективним місцем для розміщення телескопа є так званий Купол С, також розташований на Антарктичному плато. Уряд Австралії, який не має на власній території точок, придатних для висококласних астрономічних спостережень, вже запланував побудову тут обсерваторії із дзеркалом діаметром 2,5 метра до 2012 року. Телескоп буде побудований за участю Франції та Італії, які фінансують спільну полярну станцію Конкордія, що працює тут.

Нагадаємо, раніше вчені у своїх розрахунках наблизилися до цієї точки, припустивши, що місце з найчистішим небом на Землі і найкращим кліматом для астрономічних спостережень перебуває на плато в центрі Антарктиди.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.