70 років тому почалася Друга Світова війна

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 1.09.2009 15:43 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7846

У Ґданську вшановують пам’ять жертв Другої світової війни. Виступи перших осіб Польщі були дуже різними: президент Качинський згадував про злочинний пакт Гітлера і Сталіна, прем’єр Туск закликав до порозуміння.

Президент Качинський на церемонії висловлювався категорично

Пам’ятні заходи за участі політиків і ветеранів розпочалися на півострові Вестерплатте у Ґданську рано вранці. О 4 годині 45 хвилин у порту завили сирени – нагадування, що саме у цей час першого вересня німецькі війська почали бойові дії проти Польщі.

Першим вогонь по польській фортеці відкрив німецький навчальний військовий корабель «Шлезвіґ-Гольштейн». Близько 200 польських солдатів кілька тижнів чинили опір бійцям Вермахту. Відтоді Вестерплатте є для поляків символом пам’яті про Другу світову війну, навіть більше, ніж концтабір Освєнцим та згадка про повстання у Варшаві.

Президент Польщі Лех Качинський у своєму виступі нагадав, що польські солдати на Вестерплатте ще продовжували опір німцям, коли 17 вересня 1939 року Червона армія окупувала Східну Польщу. «Цього дня Польща отримала від більшовистської Росії ніж у спину», - наголосив Качинський. Саме пакт між Гітлером та Сталіним польський президент назвав підставою для агресії проти Польщі.

У своїх обвинуваченнях Качинський пішов далі і порівняв систематичне вбивство 15 тисяч польських офіцерів, в тому числі у Катині, із Голокостом. Попри різні масштаби цих злочинів, між ними можна провести паралелі, вважає Качинський. «Євреї вмирали, бо вони євреї, а польські офіцери вмирали, бо вони польські офіцери», - заявив польський президент.

Дональд Туск на церемонії у Ґданську

«Польща не обертатиме свою пам'ять проти інших народів»

Глава уряду Польщі Дональд Туск також напряму пов’язав напад Німеччини першого вересня і Радянського Союзу 17 вересня. Водночас Туск наголосив, що його країна не хоче обертати свою пам’ять проти інших народів і застеріг від маніпулювання історією. «Без гідної пам’яті та правди Польща, Європа та цілий світ не будуть у безпеці. Нам потрібна спільна пам'ять усіх учасників цієї війни», - заявив Туск.

У другій половині дня у Ґданську відбудеться пам’ятна церемонія за участі високих гостей – глав держав і урядів Німеччини, Польщі, України, Росії та ще понад десятка країн. Вранці розпочалася велика міжнародна конференція, на яку запрошені представники двадцяти міст Європи, які найбільше постраждали під час війни. Мери міст привезли до Ґданська землю, яку буде закладено у фундамент нового музею Другої світової війни, який відкриється у Ґданську 2014 року. «Музей має показати світу справжню картину цієї війни та пов’язати спогади поляків зі спогадами інших народів», - сказав уповноважений уряду з підготовки до відкриття музею Павел Махнєвич.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.