Ревізія виявила у космольончиків повний безлад і дерибан

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 1.09.2009 16:44 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7848

Київрада та КМДА у 2007 та 2008 роках, маючи достатню матеріальну базу, не забезпечили виконання бюджету міста в повному обсязі і відповідно фінансування видатків, які визначені законом пріоритетними.

До такого висновку дійшло Головне контрольно-ревізійне управління після проведення на виконання доручення Кабміну фінансового аудиту виконання бюджету міста Києва за 2007-2008 роки та І квартал 2009 року.

Так, у 2007 році при виконанні доходної частини бюджету Києва на 98% (при плані 16,5 мільярда гривень, фактично отримано 16,3 мільярда гривень) забезпечено проведення запланованих видатків лише на 88% (план - 15,9 мільярда гривень фактично - 14,2 мільярда гривень).

Ще гіршим був стан виконання бюджету міста у 2008 році, повідомляє прес-служба КРУ.

Отримано 83% запланованих доходів (план - 24,6 мільярда гривень, фактично - 20,5 мільярда гривень), а видатки профінансовано на 76% запланованих обсягів (план - 20,9 мільярда гривень, фактично - 15,9 мільярда гривень).

Згідно зі звітом КРУ, такі галузі, як освіта, охорона здоров'я, соціальний захист, культура і мистецтво, фізкультура і спорт, житлово-комунальне господарство, транспорт і зв'язок недоотримали у 2007-2008 роках 1,8 мільйона гривень, а будівництво - 3,8 мільйона гривень.

При щорічному абсолютному збільшенні обсягів видатків на фінансування основних бюджетних галузей, проблеми в Києві практично не вирішувалися.

"Більше того, через прийняття Київською міською радою та КМДА низки непродуманих управлінських рішень такі проблеми ще більш загострились", йдеться в повідомленні КРУ.

Як засвідчило аудиторське дослідження, нині найбільш болючими для киян є катастрофічний стан дорожнього господарства, аварійні водогони та каналізаційні мережі, застаріле ліфтове господарство, незабезпеченість дитячими дошкільними закладами, низький рівень гарантованих державою соціальних послуг в загальноосвітніх та лікувальних закладах.

На тлі невирішених соціально-економічних проблем не можна вважати виправданим неефективне, а в окремих випадках відверто безгосподарне розпорядження міською владою землями столиці та комунальним майном.

Як показали результати аудиторського дослідження, при відчуженні комунального майна, бюджетом Києва не тільки не отримано належних йому доходів, але й втрачено значні обсяги фінансових ресурсів.

У 2007-2008 роках міською радою було укладено 1289 договорів оренди земельних ділянок, за якими передано в оренду 2,3 тисячі га землі.

У цей же період за рішеннями Київради у власність громадян та юридичних осіб передано земель державної власності (розмежування в Києві земель державної та комунальної власності не проведено) площею понад 2,5 тисячі га, з яких, однак, шляхом продажу та зарахування до бюджету відповідних надходжень відчужено лише 135 земельних ділянок площею 233,4 гектари.

Як з'ясовано під час аудиту, через невикористання радою права передбачати в договорах оренди сплату орендної плати з моменту їхнього укладення, бюджетом міста втрачено понад 41 мільйон гривень.

Ще гіршою в плані втрат фінансових ресурсів виглядає діяльність Київради при відчуженні земельних ділянок на користь фізичних та юридичних осіб.

Однак, недостатність фінансування соціальної сфери не стала на заваді спрямуванню значних обсягів бюджетних коштів на розбудову органів місцевого управління, середньорічна чисельність яких за часів головування Леоніда Черновецького зросла на 439 одиниць (з 2020 у 2006 році до 2459 - у 2008 році), а витрати на їхнє утримання збільшились вдвічі.

"Роботу такого численного управлінського апарату навряд чи можна вважати ефективною, адже у 2007 та 2008 роках містом не забезпечено виконання свого головного фінансового плану - бюджету. В структурі виконавчого органу Київської міської ради - Київської міської державної адміністрації створено низку управлінь, які дублюють функції регіональних (територіальних) підрозділів центральних органів влади", йдеться в повідомленні.

Наприклад, у складі КМДА створено та функціонує Головне управління земельних ресурсів. Поряд з ним у місті Києві функціонує Головне управління Держкомзему у Києві - орган, підпорядкований Державному комітету із земельних ресурсів України.

Космос - мер за гречку

Значні обсяги бюджетних коштів використовувались неефективно внаслідок необумовленої належним чином необхідності створення того чи іншого підрозділу.

Для здійснення матеріально-технічного забезпечення діяльності апарату Київської міської ради (КМДА) створено КП "Госпкомобслуговування", на яке покладено виконання функцій, що фактично дублюють функції Управління справами і виконуються ним на безоплатній основі без додаткових витрат.

Крім того, функції Управління представництва Київради в судах практично ті ж самі, що й функції, покладені на Управління взаємодії з судами, правоохоронними органами та органами юстиції КМДА.

Аналогічно, враховуючи, що київський міський голова і голова Київської державної адміністрації одна і та ж особа (Черновецький) дублюються функції відділу кадрової роботи секретаріату Київради та управління кадрової роботи Київської міської державної адміністрації.

Впродовж 2007-2008 років на утримання 201 штатної одиниці інформаційно-довідкової служби "CALL-центр" та "Центру правової допомоги киянам, які опинились у складних життєвих обставинах", витрачено 12,6 млн грн. Поряд з цим, функції зазначених служб фактично дублюються Управлінням з питань звернень громадян КМДА та відділами роботи із зверненнями громадян районних у Києві райдержадміністрацій.

Таким чином, аудит засвідчив, що "за наявних підходів органів місцевого самоврядування та місцевих органів влади до управління фінансовими ресурсами в Києві не може бути забезпечене якісне виконання бюджету та вирішені існуючі проблеми", - повідомили в КРУ.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.