Україна і Росія подолали газові розбіжності

Автор/джерело -  © NEWSru



Дата публiкацiї - 1.09.2009 17:43 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7849

Росія і Україна подолали розбіжності в газовій сфері, заявила український прем’єр-міністр Юлія Тимошенко у вівторок на зустрічі з прем’єр-міністром РФ Владіміром Путіним.

"Дуже важливо, що за останній рік нам вдалося з Вами як з керівником уряду (Росії) налагодити конструктивну роботу, взаєморозуміння. На мій погляд, вже можна говорити про те, що ми прибрали всі газові проблеми. Принаймні, знаходимося на надійному шляху до того, щоб не мати проблем на цю тему", - зазначила Тимошенко.

За її словами, під час сьогоднішньої зустрічі сторони обговорили підготовку до чергового засідання комітету з економічного співробітництва російсько-української міждержавної комісії, яке відбудеться в жовтні цього року.

Яким саме чином Україні і Росії вдалося подолати газові розбіжності, український прем'єр, на жаль, не уточнила.

Україна оплачуватиме стільки російського газу, скільки споживає, заявила Тимошенко після переговорів з Путіним. "Сьогодні ми разом з Владіміром Владіміровічем обговорили питання споживання російського газу Україною, і позиція прем'єр-міністра Росії в тому, що скільки Україна споживає газу, стільки і оплачуватиме", - пояснила прем'єр України.

Путін обіцяв, у відповідь, врахувати у взаємних розрахунках і постачаннях "нинішні умови світової кризи": "Домовилися про те, що я зі свого боку, а моя колега - зі свого, дамо вказівку учасникам економічної діяльності, господарюючим суб'єктам з тим, щоб вони ці обставини враховували", - сказав Путін. У Росії розуміють, "що українська економіка споживає сьогодні стільки енергоресурсів, скільки їй потребується", пояснив він.

Згідно контрактом, підписаним обома сторонами, Україна в 2010 році повинна купити у Росії 52 млрд. кубометрів газу за рік, причому 80% цього об'єму - обов'язково. Цього року Київ зобов'язаний купити більше 40 млрд. кубів, причому невиконання цих об'ємів загрожує штрафними санкціями. Проте українська сторона заявила, що купить тільки 33 млрд. кубометрів. Наступного року скорочення продовжиться - до 27 млрд. кубометрів.

Путін завірив прем'єра України, що Росія і Україна залишаються найбільшими партнерами, яким "завжди є про що поговорити": "Традиційно концентрується увага на енергетиці, але окрім цього є інші області", - відмітив російський прем'єр, нагадавши про "серйозні можливості у сфері авіації, літакобудування". Так, прем'єр Росії заявив, що Росія скоректувала свою позицію щодо спільного з Україною проекту по літака Ан-70, і він може бути реалізований. (Спільна розробка цього літака була припинена у липні 2006 року за ініціативою російської сторони, - прим. Newsru.com).

"Я завжди радий Вас бачити, цього разу в Польщі, - сказав Путін Тимошенко. - Ми можемо використати час, що у нас є, щоб поговорити про двосторонні стосунки", оскільки "ситуація сьогодні непроста в українській економіці, і в російській".

"Найголовніше - побудувати подальше мирне співіснування, і Росія, і Україна прикладають дуже багато сил для того, щоб дійсно в світі був спокій, пошана і взаємна співпраця", - відмітила у свою чергу Тимошенко.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.