Ще одного українця обвинувачують у нацистських злочинах

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 2.09.2009 12:42 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7854

У США розпочато процес депортації 88-річного українця Івана Калимона, якого підозрюють у причетності до страт у часи Другої світової війни. Але правозахисники сумніваються в готовності Києва прийняти його.

Єврей-поліцейський з варшавського гетто

За даними американського слідства, Іван Калимон служив у лавах української допоміжної поліції у Львові й брав участь у стратах та акціях з депортації цивільного населення до концентраційного табору в Плугові.

Два роки тому Калимона було позбавлено громадянства США, коли власті довідалися про факт його співпраці з нацистами. Сам підозрюваний відкидає звинувачення на свою адресу, стверджуючи, що не брав участі в каральних операціях і не визнає автентичності документів американського мінюсту, які можуть бути використані як докази його вини.

Сумніви щодо ідентичності

Торік у рамках створення документального фільму телеканалу «Dіscovery» американські експерти провели графологічний аналіз документів, порівнюючи підпис Калимона буцімто його ж почерком на паперах нацистської адміністрації окупованого Львова. Однак спеціалісти не змогли дійти однозначного висновку щодо тотожності підписів.

Розслідуванням діяльності Калимона у складі допоміжної української поліції зацікавилися й у Польщі. Слідчий з жешувського відділу польського Інституту національної пам’яті Гжегож Малісевич повідомив, що польська сторона хотіла б допитати Івана Калимона щодо подій у львівському гетто. Однак поки що польські слідчі утримуються від висунення обвинувачень.

Євреї-поліцаї супроводжують, разом із німцями, колону

Де судитимуть Калимона?

Та найбільшої інтригою залишається те, де судитимуть Калимона у разі депортації. У єрусалимському Центрі Симона Візенталя, який упродовж багатьох років закликав до притягнення Калимона до відповідальності, нині скептично ставляться до можливості проведення судового процесу в Україні.

Київ, за словами голови центру Ефраїма Зурова, як і у випадку не менш гучної справи іншого українця – Івана Дем’янюка, не захоче приймати в себе підозрюваного у співпраці з нацистами, посилаючись на те, що у часи Другої світової війни Україна не була незалежною державою: «Я вважаю це твердження слушним, хоча справжня проблема в тому, що Україна взагалі не хоче розслідувати подібні справи. У випадку ж Калимона його могли б прийняти поляки, адже Львів до нацистської окупації належав до Польщі», - сказав Зуров в інтерв’ю «Німецькій хвилі».

Водночас, на думку експерта, найоптимальнішим варіантом було б те, аби надалі відповідальність за проведення усіх судів над депортованими колаборантами взяло б на себе правосуддя Німеччини.

Від “Аратти”: до речі, щодо Калимона, то нещодавно були публікації на цю тему, але дещо іншого змісту.

Відповідно до версій польського Інституту Пам'яті, саме вони знайшли в українських архівах згадку про якогось Калимона, якимй служив поліцаєм. Проте, поляки не висували проти громадянина США українського походження Івана (Джона) Калимона жодних звинувачень, лише висловивши бажання допитати його в якості свідка.

Втім, очевидно, є певна тенденція: хтось явно задався метою зробити із українців образ холуя-нациста.

І тут не варто довго шукати сценаристів.

Але наразі є й інше питання, пов'язане із потугами правосуддя: дуже багато документів свідчать, що у єврейських гетто були й поліцаї-євреї. Але щось немає жодного свідчення про правосуддя над ними.

Дивно.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.