Президент Віктор Ющенко відмовився від підпису під законом про вибори

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 3.09.2009 12:17 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7864

Цей крок відкриває гаранту широке поле маніпуляцій.

Президент України Віктор Ющенко наголошує, що готовий оскаржити в Конституційному Суді положення Закону №1616-VI «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо виборів Президента України» – у разі набрання ним чинності, повідомляє прес-служба.

У листі до Верховної Ради Глава держави нагадав, що 21 серпня 2009 року парламент під час повторного розгляду з пропозиціями Президента України прийняв зазначений закон більш ніж двома третинами від свого конституційного складу. Водночас Президент відповідно до ст. 94, п. 30 ч. першої статті 106 Конституції застосував до цього закону право вето - насамперед через невідповідність його положень Конституції.

Враховуючи, що Закон повторно прийнятий 325 голосами народних депутатів і незважаючи на неконституційність не може бути знову ветований, Президент надсилає зазначений Закон без підпису, надаючи можливість опублікувати його в порядку, передбаченому останнім реченням частини четвертої ст. 94 Конституції України.

«Залишаю за собою можливість у разі набрання Законом чинності в установленому порядку скористатися правом оскарження його положень у Конституційному Суді України», - йдеться у листі Глави держави до Верховної Ради.

Замість післямови. У разі, якщо, відповідно до Конституції, спікер парламенту Володимир Литвин підпише закон у тому вигляді, в якому його ухвалила конституційна більшість нардепів, для гаранта відкривається широке поле для маніпуляцій.

Зокрема, якщо Конституційний Суд розгляне подання Президента до моменту голосування, але після офіційного старту передвиборчої кампанії (а це цілком реально), то у разі негативного вердикту, парламент буде змушений змінювати правила гри після її початку. Це, в свою чергу, ставить під сумнів кінцевий результат виборів та легітимність обраного Президента. Принамні, щонайменше, дає можливість для судових позовів щодо результатів голосувань.

У разі, якщо КС винесе негативний ведикт після голосування, виникне ситуація сумнівної легетимності новообраного Президента. Це створює передумови для судового визнання виборів такими, що не відбулися, тобто через певний час призначити нові вибори. Зрозуміло, що таким чином Ющенко продовжує термін свого перебування на посаді, навіть програвши вибори.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.