Чому падає гривня?

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 3.09.2009 14:29 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7867

Виконуючий обов`язки міністра фінансів України Ігор Уманський вважає, що для різких коливань курсу національної валюти на даний момент не існує економічних передумов.

Таку думку він висловив сьогодні журналістам у Кабінеті міністрів.

«Об`єктивних або економічних чинників для такої ситуації на валютному ринку не існує. Ситуацію має бути взято під контроль Національним банком. Більш того, у Нацбанку є всі можливості це зробити», – сказав Уманський.

На його думку, для підтримки стабільного курсу національної валюти Нацбанк має активніше використовувати ринкові механізми.

«На жаль, не повною мірою це відбувається, тому є можливість у певних гравців на цьому ринку не завжди ринково поводитися», – пояснив він.

Умнський вважає, що на нинішню ситуацію на валютному ринку істотно впливають три основні чинники – підвищені інфляційні очікування, панічні настрої та спекуляції.

Втім, експерти називають ще одну причину дестабілізації на валютному ринку країни.

«Війна заяв політиків загострює нервозність серед резидентів, особливо населення. Це негативний фактор з погляду курсової стабільності, а також відновлення довіри до банківської системи», - констатує Олексій Блінов, економіст Astrum Investment Management.

Не виключено, що події осені - зими нинішнього року, ймовірно, розгортатимуться за сценарієм кінця 2008 р., включно з панічною втечею вкладників з банків, введенням нового мораторію на дострокове зняття депозитів, обвалом гривні й масовими спекуляціями на валютному ринку. Число фінустанов, які доведеться рятувати, може збільшитися у кілька разів.

Як повідомлялося раніше, вчора, 2 вересня, на українському міжбанківському валютному ринку торги доларом США відкрилися котируваннями 8,5370/8,5740 грн./дол., до 12:00 ціни зросли до 8,6050/8,6350 грн./дол. На час закриття торгів цінові рівні досягли значень 8,6480/8,6860 грн./дол.

Сьогодні на міжбанківському валютному ринку України торги доларом США відкрилися зростанням котирувань – 8,5575/8,7250 грн./дол.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.