Кара за слово. Російський журналіст вимушений втікати від силовиків і липового криміналу

Автор/джерело -  © BBC



Дата публiкацiї - 3.09.2009 18:09 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7872

Головний редактор видання "Морський бюлетень Совфрахт" Михайло Войтенко заявив bbcrussian.com, що він вимушено покинув територію Росії і знаходиться в Стамбулі. За його словами, на нього чинився тиск у зв’язку з історією зникнення суховантажу Arctic Sea.

Arctic Sea, який загадково зник, здійнявши міжнародний скандал і який підозрюють у контрабанді зброї

Раніше видання "Морський бюлетень Совфрахт" опублікувало на своєму сайті наступне повідомлення, підписане Войтенко: "Останні декілька днів з'являються публікації в ЗМІ, що головний редактор Войтенко М. знаходиться в небезпеці, що йому доводитися ховатися. Була інформація, що я дзвонив в редакції і робив заяви. Я б хотів повідомити всі, кому я не байдужий, що знаходжуся у відрядженні в Стамбулі, готую декілька цікавих репортажів".

Вже після того, як текст з'явився на сайті видання, Михайло Войтенко сказав в інтерв'ю bbcrussian.com, що його змусили підписати це повідомлення, оскільки, за його словами, компанії "Совфрахт" не потрібний зайвий галас навколо Arctic Sea.

Згодом "Морський бюлетень Совфрахт" опублікував ще одну заяву, в якій мовиться наступне: "Ми з жалем вимушені спростувати факти, викладені деякими ЗМІ, про погрози, що поступили на аресу Войтенко".

Заплутана історія

3 вересня в ЗМІ з'явилася інформація, що Михайло Войтенко був вимушений покинути країну у зв'язку з розслідуванням зникнення в кінці липня цього року судна Arctic Sea з російським екіпажем на борту.

Тоді Войтенко першим повідомив про зникнення судна і впродовж декількох днів залишався єдиним джерелом інформації, а згодом висунув версію про можливу причетність Arctic Sea до нелегальних постачань зброї.

"Всі новини, які я давав, - це були факти. За винятком пари-трійки новин, які виявилися помилковими. Але я попереджав, що вони можуть бути помилкові, а можуть бути не помилкові", - сказав Войтенко bbcrussian.com.

По словах главреда "Морського бюлетеня Совфрахт", йому подзвонили "серйозні люди", які, як він припустив, могли бути співробітниками ФСБ.

Той, що дзвонив сказав Войтенко, що особи, що мають стосунок до історії зникнення Arctic Sea, дуже роззлючені його публічними заявами і планують вчинити проти нього певні дії.

У ФСБ відмовилися прокоментувати ці заяви Войтенка.

"Поки я знаходжуся за межами Росії, я - поза небезпекою, - сказав Войтенко Бі-бі-сі. - Принаймні, вони не зможуть мене повернути до Росії і посадити".

"Я питаю, у мене час є?" - "Є - години. Якщо не хочете неприємностей, сідаєте на перше, що трапиться і відлітайте", - так в інтерв'ю Бі-бі-Сі Войтенко передав свою розмову з ними.

"Там були замішані якісь люди, які влаштовували незрозумілі перевезення. Ці перевезення комусь сильно не сподобалися. І цей хтось дав зрозуміти Росії, що, мовляв, припиняй цю справу. Раз. І два - виходь з цієї історії сам, як хочеш", - розповів Войтенко.

На його думку, звинувачувати піратів у викраденні судна безглуздо.

Таємничий вантаж

В кінці серпня російський суд пред'явив звинувачення в піратському захопленні сухогрузу Arctic Sea восьми затриманим на борту судна людям, які заперечують свою причетність до його зникнення.

Михайло Войтенко припускає, що на борту корабля могла знаходиться не тільки деревина, як спочатку повідомлялося, але і таємний вантаж озброєннь, який доставлявся в рамках якоїсь приватної операції, яку здійснювали російські чиновники.

Експерт також упевнений, що в НАТО точно знають всі подробиці зникнення і подальшого виявлення Arctic Sea.

Офіційний представник НАТО заявив, що під час пошуків корабля Альянс знаходився в постійному контакті з російськими властями, проте відмовився надати інших подробиць.

Раніше російські власті заявляли, що первинна інспекція судна не виявила на його борту ніяких підозрілих вантажів, проте по прибуттю суховантажу до Новоросійська буде проведена друга, ретельніша перевірка.

Серед версій того, що ж трапилося з Arctic Sea, висувалася і така: ізраїльська розвідка Моссад перехопила судно, оскільки воно намагалося здійснити нелегальні постачання зброї на Близький Схід.

Власники судна, втім, характеризували припущення про таємничий вантаж на борту Arctic Sea як "марення".

Суховантаж Arctic Sea пропав в кінці липня через декілька днів після того, як покинув Фінляндію під мальтійським прапором, прямуючи в алжірський порт. У ніч на 17 серпня його, ймовірно, виявив російський військовий корабель на захід від Африки.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.