Якщо Януковичу не подобаються доручення Ющенка, хай іде до суду

Автор/джерело -  © «Українська правда»



Дата публiкацiї - 30.08.2006 16:09 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=788

Представник президента у парламенті Юрій Ключковський вважає, що Кабмін не може позбавляти Президента права давати йому доручення.

Так він відреагував на рішення Кабміну у вівторок заборонити йому давати доручення урядові.

"Не Кабінет міністрів визначає, як діє президент. Те, що Кабмін залишається підконтрольним президентові, випливає з тексту Конституції", – наголосив Ключковський.

"Я хочу нагадати, що Україна не стала парламентською республікою після конституційної реформи, вона залишається парламентсько-президентською республікою, а це означає, що президент має вплив на органи влади, і насамперед на органи виконавчої влади", - додав депутат.

"І тому для здійснення своїх повноважень, у межах цих повноважень він повинен мати право давати свої доручення міністрам. Він це право має, і Кабінет міністрів не може це право у нього відібрати", - наголосив Ключковський, повідомляє прес-служба "Нашої України".

Натомість радник президента Микола Полудьонний висловив бажання спочатку побачити рішення Кабміну.

"Якщо йдеться про укази і розпорядження президента – це одна справа. І тоді це не відповідає закону. Якщо мова йде про резолюції чи так звані доручення, то це радше традиційна форма, яка існувала за старої Конституції. І оскільки 1 січня змінилась Конституція, то ця традиція може відійти", - зазначив він.

За словами Полудьонного, президенту давалася відповідна аналітика, і з початку 2006 року Ющенко звертався до Кабміну "з листами".

Радник президента також висловив упевненість, що президент має право вимагати від Кабміну звіту щодо важливих питань, таких як нацбезпека чи дотримання прав людини.

"Якщо Кабмін не погоджується з якимсь указом президента, то він може його оскаржити в Конституційному Суді", - додав радник Ющенка.

У свою чергу член Ради партії "Нашої України" Борис Беспалий зазначив, що його дивує ухвалене Кабіном рішення, повідомляє прес-служба партії.

"З таким самим успіхом вони могли б регулювати діяльність, скажімо, Генерального секретаря ООН. Це просто не є компетенцією Кабміну", - підкреслив Беспалий.

"Таке рішення - це прояв правового нігілізму з боку уряду, або урядовцям просто нема чим зайнятися. Урядові комітети не приймають рішень, вони їх готують", - додав депутат.

За його словами, "урядові комітети займаються нісенітницею замість того, щоб зайнятися роботою".

"Якщо у них є сумніви щодо конкретних указів президента, вони можуть звернутись або до президента за роз’ясненням, або до адміністративного суду. Але звужувати повноваження президента – це межує з манією величі", - підкреслив Беспалий.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.