Глобальному потеплінню передуватиме - похолодання

Автор/джерело -  © Lenta.ru



Дата публiкацiї - 7.09.2009 16:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7897

Кліматологи вважають, що настанню глобального потеплення передуватиме похолодання.

Карта передбачуваного потеплення. Шкала зміни кольору від жовтого до червоного відповідає підвищенню температури від одного до восьми градусів за Цельсієм.

Про це учені заявили на конференції в Женеві, а короткий виклад доповідей приводить журнал New Scientist. Ці результати йдуть в розріз з існуючими кліматичними моделями.

За словами дослідників, головною причною, що утруднює процес кліматичного моделювання наразі є відокремлення періодичних погодних коливань від змін, викликаних діяльністю людини. Учені відзначають, переміщення тих або інших явищ в різні категорії приводить до абсолютно різних прогнозів.

Так, згідно однієї з моделей, зміни в течіях Атлантичного океану приведуть найближчими роками до похолодання, яке виявиться сильнішим за потеплення, викликане людиною. Крім того, частина провини за різке потепління в останніх 30 років лежить саме на цих атлантичних течіях.

Учені відзначають, що періодичні погодні коливання роблять вплив переважно на короткострокові прогнози. Кліматологи відзначають, що "з більшою упевненістю можуть говорити про клімат в 50-х роках XXI століття, чим про те, що відбудеться в найближчі десятиліття."

Зовсім нещодавно кліматологам вдалося встановити, що катастрофічні засухи в Африці, в появі яких звинувачувалося глобальне потепління, є "нормою" для цього континенту. Це з'ясувалося коли дослідники аналізували донні відкладення озера Босумтві в Гані на предмет співвідношення різних ізотопів кисню.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.