На великих планетах життя неможливе

Автор/джерело -  © Lenta.ru



Дата публiкацiї - 8.09.2009 13:53 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7906

Група астрономів розрахувала, що процеси, необхідні для підтримки життя, можуть відбуватися тільки на планетах, розмір яких приблизно дорівнює розміру Землі.

Ці невтішні виводи астрономи доповіли на конференції Європейському конгресі з вивчення планетарних систем в Потсдамі. Коротко про роботу пише New Scientist.

Живі організми можуть існувати на Землі завдяки відносно стабільному клімату і наявності магнітного поля, яке захищає життя від космічного випромінювання.

Стабільність клімату неможлива без тектонічної активності, а саме, без зрушень тектонічних плит. Надлишок вуглекислого газу, що утворюється в атмосфері, під час певних хімічних реакцій "затягується" в надра Землі через розломи, що утворюються внаслідок руху плит.

Рухливість тектонічних плит забезпечується за рахунок конвективних рухів в мантії, що нагрівається ядром.

Автори нового дослідження розрахували, що в надрах Суперземель тиск і в'язкість магми будуть дуже великі для того, щоб плити могли переміщуватися так само активно, як на Землі. Крім того, така "загальмованість" позбавляє Суперземлі магнітного поля (вважається, що воно виникає внаслідок течій в рідкій частині ядра, які у Суперземель недостатньо швидкі).

Згідно розрахункам дослідників, необхідну для існування живих організмів тектонічну активність можуть підтримувати планети розміром від 0,5 до 2,5 земних. Обмеження по магнітному полю менш жорсткі, але вони також виключають великі планети.

З виводами авторів роботи згодні не всі колеги. Деякі фахівці вважають, що тектонічна активність, необхідна для підтримки постійного рівня Co2, може підтримуватися не тільки за рахунок руху плит.

Альтернативним способом є, наприклад, вулканічна активність.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.