Фінансові індекси підкоряються законам фізики

Автор/джерело -  © Lenta.ru



Дата публiкацiї - 10.09.2009 17:11 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7936

Група еконофізіков - учених, що використовують фізичні методи і прийоми для аналізу економічних даних, - опублікувала алгоритм, за допомогою якого можна передбачати дати падіння ринків.

Детально методологія викладена в препрінте статті, доступному на сайті arxiv.org.

У 2007 і 2008 роках дослідницький колектив з Китаю, Швейцарії і Бельгії передбачив дати різкого зниження двох китайських фондових індексів - Shanghai Composite і Shenzhen Stock Exchange Component (SSE Component). Попри те, що учені не зовсім точно вгадали терміни падіння, в обох випадках воно дійсно відбулося, причому різниця з передбаченою датою склала декілька днів.

У роботах, де автори називали терміни падіння індексів, не була детально викладена методологія прогнозу. Наголошувалося тільки, що поведінка індексів підкорялася функції, зростаючої швидше експоненти, що свідчить про наявність "міхура".

У своїй новій статті учені детально пояснили, як вони обчислюють термін падіння фондового індексу.
Алгоритм дослідників включає економічну теорію раціонального очікування і прогнозування міхурів, "стадну" поведінку інвесторів і трейдерів, а також закономірності статистичної фізики. Зокрема, автори використовують теорію про точки біфуркації - критичні стани системи, після проходження яких вона різко і необоротно міняє свої характеристики.

З роботи вчених витікає одне цікаве слідство: автори стверджують, що публікація їх прогнозів не спровокує передчасного колапсу ринку. Навіть у тому випадку, коли інвестори обізнані про існування "міхура" і знають дату, коли він лопне, вони продовжуватимуть вкладати засоби, щоб отримувати великі прибутки до найостаннішого моменту.

Останніми роками фізики і математики істотно розширили традиційні економічні методи аналізу ринку.

Вже на початку 1990-х років економісти усвідомили, що стандартні методи роботи не дозволяють адекватно передбачати розвиток ситуації на ринках. Виявилось, що, використання, наприклад, закономірностей теорії хаосу, дозволяє отримувати набагато кращі результати.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.