Аварію на Саяно-Шушенській ГЕС спричинила відсутність технологічної дисципліни

Автор/джерело -  © NEWSru



Дата публiкацiї - 11.09.2009 13:15 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7941

Причиною серпневої аварії на Саяно-Шушенській ГЕС стало недотримання технологічних норм і правил експлуатації станції.

Так вважає директор Інституту водних проблем РАН, член Ради директорів - незалежний директор ВАТ "Русгідро" Віктор Данілов-Данільян.

"Те, що причиною аварії на Саяно-Шушенській ГЕС була відсутність технологічного порядку, - це абсолютно зрозуміло. Це перша причина, вона ж остання, якщо хочете", - сказав учений в четвер увечері.

"Можна міркувати про те, який причинно-наслідковий ланцюжок вишикувався в результаті тієї, або іншої (події), але початковий пункт все одно був порушення технологічних регламентів, нерозуміння вимог до режиму експлуатації, порушення штатного режиму - все походить звідси", - вважає Данілов-Данільян.

Він не виключає, що причина аварії пов'язана з фізичним зносом устаткування станції.

"Цей другий блок пропрацював 30 років, так що питання, яку роль відіграв знос устаткування поки що відповіді не знайшов... У нас є і старіші гідроагрегати, правда не такі потужні, більш традиційні. Можливо, через це - надійніші", - пояснив Данілов-Данільян.

Раніше керівник Рахункової палати Росії Сергєй Степашин заявив, що відомство ще два роки тому попереджало про значний знос устаткування Саяно-Шушенської ГЕС.

"Два роки тому була перевірена Рахунковою палатою Саяно-Шушенська ГЕС, де ми вказали, що там 85% технологічного зносу. Було направлено подання в уряд і лист у Генеральну прокуратуру. Відповідь була наступною: це акціонерне товариство, відтак, за рахунок акціонерів нехай вони там все й відновлюють", - сказав Степашин.

"Це - до питання про реформу електроенергетики і так званого державного підходу до цієї теми", - відзначив він.

Данілов-Данільян відзначив, що компанія "Русгідро" "твердо вирішила розібратися" у причинах катастрофи в найкоротші терміни. "Головна проблема, яка зараз перед нами стоїть, - відсутність достатньої кількості кваліфікованих експертів. Багато людей померли, а нової зміни майже немає", - констатував він.

Аварія на Саяно-Шушенській ГЕС, найбільшій електростанції Росії по встановленій потужності, сталася 17 серпня. Трагедія забрала життя 74 чоловік і стала найбільшою техногенною катастрофою в історії російської гідроенергетики. Вихід з ладу всіх десяти блоків станції залишив без електропостачання найбільші промислові гіганти, розташовані в Сибіру, які згодом були вимушені перемкнутися на альтернативні джерела генерації. Внаслідок катастрофи відбулося реальне подорожчення електроенергії та виник її дефіцит у регіоні.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.