У Росії горіла правда про війну у Грузії

Автор/джерело -  © NEWSru



Дата публiкацiї - 14.09.2009 12:57 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7944

У неділю, о 10 годині за московським часом, запалав штаб у частині спецназу ГРУ МО РФ. Є жертви. Згоріли також таємні документи, які стосуються участі російських диверсантів у війні в Грузії.

У справі про пожежу в будівлі штабу військовій частині в Тамбові, в результаті якої п'ять чоловік загинули і 14 постраждали, з'являються нові версії.

Згідно з однією із них, причиною НП могла стати несправна електромережа. Проте в місті активно обговорюються напівкримінальні гіпотези - полум'я зайнялося з іскри конфлікту між "дідами" і новобранцями. Є ще і інше припущення: за деякими даними, пожежа пов'язана з бойовими діями на території Абхазії торік.

Пожежа на території штабу в/ч 57604 Міноборони Головного розвідувального управління Генштабу ЗС РФ спалахнула в неділю близько 10:00 ранку. Пожежі було присвоєно другий підвищений рівень складності, в її гасінні брали участь 17 пожежних розрахунків. Площа вогню склала близько 400 квадратних метрів. В результаті пожежі вигоріли перший та другий поверхи будівлі, але зброю і боєприпаси вдалося евакуювати.

За словами очевидців, пожежа почався на другому поверсі старої триповерхової будівлі, в якій розташовується штаб розвідників. Сама будівля - цегляна, але усередині, в перекриттях - сухе дерево, тому полум'я розповсюджувалося дуже швидко.

В цей час у штабі військової частини відбувалися заняття з військовослужбовцями. У пастці опинилося близько 20 чоловік - солдатів і офіцерів частини. Ті, хто був на першому і другому поверхах, почали стрибати у вікна. Це їх і врятувало, хоча декілька чоловік отримали отруєння чадним газом. Семеро військових строкової служби у важкому стані доправлені в міські клінічні лікарні Е2 і Е6 - їх довелося терміново підключати до апаратів штучного дижання.

Третій поверх став для солдатів братською могилою. Четверо військовослужбовців загинули на місці. Одін помер дорогою до лікарні - це 38-річний майор Віталій Іванов.

Серед загиблих і постраждалих - офіцери і солдати строкової служби: майор Едуард Дуденков і капітан Артем Попов, рядові 19-річні Денис Злобін і Володимир Боровінов.

Вдень пожежу було локалізовано, але гасіння продовжувалося. Цвільних до місця трагедії не підпускали - частково і тому, що частина таємна, вона належить 16-й бригаді спецпризначення ГРУ.

За фактом пожежі СКП порушив кримінальну справу по статті 219 КК РФ (порушення правил пожежної безпеки). Максимальна відповідальність за даний вид правопорушення передбачає позбавлення волі на строк до семи років.

Причина й обставини події з'ясовуються. На території військової частини працюють комісії Московського військового округу, на чолі з командувачем військами МВО генерал-полковником Валерієм Герасимовим, і Головної військової прокуратури.

Як повідомили в понеділок в правоохоронних органах Тамбовської області, причиною пожежі стало коротке замикання електричної проводки.

"Пожежа в триповерховій цегляній будівлі штабу військової частини Міноборони відбулася на першому поверсі, імовірно, через замикання електропроводки", - сказало джерело.

Тим часом в місті активно мусируються напівкримінальні гіпотези. Тим більше що жертвами НП стали солдати-строковики.

За цією версією, полум'я зайнялося внаслідок конфлікту між "дідами" і новобранцями. Проте ця версія нічим не підтверджена.

Принаймні, фахівці Головної військової прокуратури почали перевірку дій керівництва військової частини в Тамбові по дотриманню командуванням військової частини "законодавства по протипожежній безпеці".

Пожежа може бути пов'язана з бойовими діями на території Абхазії торік.

Втім, конфлікт між "дідами" і новобранцями не єдина скандальна версія. За деякими даними, пожежа може бути пов'язана з бойовими діями на території Абхазії торік

Як повідомило джерело в Міноборони РФ, "Таємні документи державної ваги, які, можливо, знищені під час пожежі в штабі Тамбовської бригади ГРУ, можуть стосуватися бойових дій в Абхазії, де загін бригади провів всю другу половину минулого року".

Джерело відзначило, що всі загиблі і постраждалі - офіцери і солдати Головного розвідувального управління Міноборони РФ, до якого відноситься військова частина.

16-а бригада спецназу ГРУ: довідка

16-а бригада спеціального призначення ГРУ була сформована 1 січня 1963 року в селищі Чучково Рязанської області відповідно до постанови ЦК КПРС від 20 серпня 1961 року "Про підготовку та розробку спецтехніки для організації і оснащення партизанських загонів".

"Чучковська" бригада стала первістком радянського післявоєнного спецназу. Її бійці брали участь в бойових діях в "гарячих точках", але справжню славу принесла "чучковськой" бригаді війна в Афганістані.

22 листопада 2003 року бригада була передислокована до Тамбова. За даними ЗМІ, передислокація була пов'язана з розбіжностями між тодішніми міністром оборони РФ Сергєєм Івановим і главою Генштабу Анатолієм Квашніним, який багато в чому спирався на підтримку ГРУ.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.